Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Ett ögonblick, förstorat
Fre 03 jan 2014 kl 13:15
Ulf Peter Hallberg går omkring i skymningen i den slitna italienska staden Trieste, på jakt efter sig själv och sitt förflutna. Han träffar författaren Claudio Magris som bättre än någon annan skildrat... stadens historia av sammansmältning och utstötning, gränser och gemenskap i sin roman Mikrokosmos. De talar om sina fäder och läromästare och om James Joyce, som skrev en av 1900-talets mest inflytelsrika romaner, Odysseus, under sina år i Trieste.

Ulf Peter Hallberg fortsätter i veckans essä OBS serie om Minnet som inleddes av Dan Jönsson i höstas om Marcel Prousts stora roman På spaning efter efter den tid som flytt.

Minnet skapar som konsten närhet genom avstånd. Odysseus utspelas under ett enda dygn i Joyces hemstad Dublin - som han mindes starkare så här på avstånd i Trieste, säger Claudio Magris till Ulf Peter Hallberg. Joyce kritiserade sitt land, fortsätter han, men han lärde oss älska Irland, mycket mer än många irländska romaner fulla av rödhåriga flickor och gröna ängar.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 21 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 20 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".