Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Ökenblues – tuaregerna ett folk i 5 länder
Sön 12 jan 2014 kl 14:00
Tuaregerna är Saharas urbefolkning. Idag mest kända genom sin musik, inte minst tack vare Tinariwen m fl band som spelar vad som ofta kallas ökenblues.

Det var tuareger som 2012 utropade självständighet i norra Mali, innan allt togs över av islamister och al-Qaida. Sju män med AK47:or kom till gitarristen Ahmed Ag Kaedis hus där hans syster fanns. I tidskriften Lira kan man läsa vad som hände:

"Säg till din bror att om han någonsin visar sig här igen kommer vi att skära av hans fingrar så att han aldrig mer kan spela. Sen samlade de ihop alla instrument, mikrofoner och förstärkare som fanns i huset, hällde bensin över och tände på"

Tuaregernas
historia är gammal, deras kultur utmärks av matriarkat, det är inte kvinnorna utan männen som är beslöjade. Kvinnan äger tältet och om en man skiljer sig blir han av med både hus, hem och hustru. Att påtvinga denna urgamla kultur fundamentalistisk islamism är absurt.

Saharas urbefolkning tuaregerna är idag spridd på fem länder och påminner om kurder eller samer. I programmet spelas musik av Tinariwen, Tartit, Bombino och Amanar för att illustrera bitar ur tuaregernas historia. I programmet läser samiska artisten Sofia Jannok sångtexter som denna av Tinariwen:

Jag är en vandrare i den ensamma öknen
Inget särskilt med det
Jag står ut med vinden
Jag står ut med törsten
Och solen
Jag vet hur man ska gå 

(Repris från mars 2013)
 
En P2 Dokumentär av Peter Mosskin.     

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär
Don Juan på musikhögskolan Sön 26 nov kl 14:00(57 min)

"När han tog på sitt kön när jag stod på alla fyra framför honom och gjorde någon märklig övning han ville att jag skulle göra, skulle han ju kunna säga 'jag visade sångteknik'."

Prins Eugen (1865-1947) var inte bara en centralgestalt som konstnär och konstsamlare utan också en varm tillskyndare av musiken. Den här dokumentären handlar om spåren efter prins Eugen i musiklivet.

Möt tonsättaren Lo Kristenson Lör 18 nov kl 12:03(57 min)

Tonsättaren Lo Kristenson intresserar sig för motstånd som musikaliskt uttryck. Den här dokumentären handlar om henne och hur verket "Vridna, vågsång" kom till.

Konsten att gräva fram forntidens musik Sön 12 nov kl 14:00(57 min)

Hör hur några musikarkeologer gräver ner sig i forntidens musik genom att titta på fornlämningar och andra källor!

Möt tonsättaren Kim Hedås Lör 11 nov kl 12:03(57 min)

2013 fick Kim Hedås uppdraget att skriva ett orkesterstycke på inspiration av en Beethovensymfoni. "Bara det inte är Eroica", hann hon tänka, men det var det. Resultatet blev stycket Re:Cai:O.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".