Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
När jag blir dement
Tis 03 dec 2013 kl 10:03
Kropp & Själ fortsätter den här veckan sin serie om äldre i vården och funderar på hur vi vill ha det den dagen då vi blir dementa. Idag pågår intensiv forskning för att motverka demens, men trots det... kommer många att drabbas och behöva tas om hand. I programmet presenteras nya lösningar för att göra livet drägligare för gamla och förvirrade.

På demensboendet Thornfield care home i England lever de sjuka i en egen liten värld där det finns pub, bibliotek och livsmedelsaffär. Personalen byter om till pyjamas på natten för att få de boende att förstå att det är sovdags. Alla dörrar står öppna men en del är målade i samma färg som väggarna för att utgången inte ska kalla på uppmärksamhet och öppnas i onödan. Tanken är att livet som dement ska kunna vara så likt det tidigare livet som möjligt. Idéerna om en annorlunda syn på dementa kommer ursprungligen från socialpsykologen Tomas Kitwood som skapade en forskningsgrupp som än idag finns kvar; Bradford Dementia Group. Vi möter Paul Edwards, en av forskarna från gruppen som varit med och utformat demensboendet Thornfield.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 19 sep kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 12 sep kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 05 sep kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 29 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 22 aug kl 10:03(55 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".