Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Samtalet: Våldtäktsrättegången blev min upprättelse
Tis 10 dec 2013 kl 20:03
- Det bästa var att jag blev trodd. Och att gärningsmannen blev fälld. Jag ville att han skulle förstå att han hade gjort mig väldigt illa. Louise Hillgrund, 47, blev våldtagen och misshandlad i sitt eget... trapphus. Det hände en vinternatt för snart fem år sen. Känslan av skuld och värdelöshet minns hon mycket väl fortfarande. Och hon kommer ihåg att hon kände sig smutsig en lång tid efteråt.

Hon besegrade skräcken och skammen när hon först gjorde en polisanmälan och sen också berättade om övergreppet i tv-programmet Efterlyst. Under rättegången stängde hon av sig själv, för att kunna berätta vad som hade hänt. För det är svårt att  förmedla sina innersta, nakna känslor i ett sånt strikt sammanhang, säger hon.
-För mig har det varit som terapi att få vara öppen om det som hände.  Han fick sitt fängelsestraff och jag fick min upprättelse. Jag vann över honom och hans makt.

Möt Louise Hillgrund i ett samtal med Anna-Brita Lindqvist i Tendens tema ”Våldtäktsrättegången” del2/3.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Äntligen slipper jag hålla käften! Tis 21 nov kl 11:04(29 min)

I Saudiarabien hade Intisar ingen rätt att uttrycka sig och kunde inte röra sig fritt. När Eskilstuna blev hennes nya hem fick hon plötsligt tillgång till det som tidigare varit förbjudet (REPRIS).

Hajar och frigörelsen Mån 20 nov kl 11:04(28 min)

Hajar hörde sin mammas väninnor prata om hur de blev slagna av sina män. Hon blev arg. Så ville inte hon leva. Som trettonåring startade hon föreningen Hoppet för kvinnorna i Hammarkullen.

Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".