Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Att minska mödradödligheten i Afrika
Ons 11 dec 2013 kl 12:10
Mödradödligheten är fortfarande enormt hög i vissa länder. Enligt FN-statistik dör 350 000 mödrar varje år i någon form av förlossningskomplikation. Men hälsoexperten Staffan Bergström deltar i ett projekt... i Afrika där man söker lära sjukvårdande personal (som ej har kirurgkompetens) att göra kirurgiska ingrepp vid födslar, med följd att mödradödligheten minskar. I ett fall gick dödligheten ned till noll.

En väg till lösning på det här problemet har visat sig vara att satsa på en yrkesgrupp som varken är läkare eller sköterskor utan något mitt emellan. De har fått benämningen "icke-läkare".

Utan att ha läkarnas höga utbildning kan icke-läkarna ändå diagnosticera svåra sjukdomar och utföra kirurgiska ingrepp. En ny studie från Tanzania visar att de utför ca 85 procent av kejsarsnitten.

Icke-läkarna har visat sig kunna rädda många människors liv när riktiga läkare inte har funnits till hands på den afrikanska landsbygen. Och de kan vara en mer långsiktig tillgång ute i byarna, eftersom de inte lockas iväg av karriärer på annat håll.

Delar av programmet sändes första gången 26 augusti 2011, och har kompletterats med en uppföljande intervju med Staffan Bergström, professor emeritus i internationall hälsa, Karolinska institutet, Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".