Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Den bästa elektroniska musiken och ljudkonsten.
Ett avsnitt från Elektroniskt i P2
Årsbästamixar från Anna Gavanas, Joel Mull och Ulf Eriksson & musiken till Flykten från New York
Sön 29 dec 2013 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
2013 är snart över, dags att summera! Men istället för att pracka på dig redaktionens egna årsbästalistor så har vi bett tre av Sveriges många skickliga dj:s mixa ihop de låtar från 2013 som betytt allra... mest för dem. Dessutom Helena Lopacs reportage om musiken i John Carpenters Flykten från New York.

Anna Gavanas var officiellt hårdrockare som tonåring men smyglyssnade på band som Alphaville, Depeche Mode och Howard Jones. I början av 1990-talet bodde hon i Amsterdam och kom via flitigt häng på acid house- och queerklubbar in på elektronisk dansmusik. Hennes egendj-karriär inleddes när hon bodde på USA:s östkust i slutet av 90-talet. Tillsammans med Anna Öström, sin vapendragare och vän hemma i Stockholm, startade hon 2003 dj-kollektivet Sister Sthlm. Som dj kände hon ofta att hon saknade den musiken hon ville spela. Så efter en tid i Storbritannien där hon inspirerades av den brittiska dubscenen, började Anna göra egen elektronisk musik. Anna har spelat i både USA, England och Tyskland och kallar sig som både dj och producent för Gavana.

Ulf Eriksson lyssnade mycket på Beatles och Elvis som liten. Elektronisk musik fastnade han för först när jag flyttade till London efter gymnasiet och kom i kontakt med ravekulturen, innan dess var han mest inne på punk, rock och hiphop. Spelat skivor har Ulf gjort sen slutet på 90-talet och är nu en frekvent dj-gäst på Europas mest omtalade undergroundklubbar. Ulf är också mannen bakom etiketten Kontra-Musik och klubben med samma namn. Klubben har han drivit på Inkonst i Malmö sen 2003. Idén till etiketten Kontra-Musik föddes i början av 2000-talet ur en längtan efter att pressa skivor med elektronisk musik som byggde mer på musikalitet än produktionsskicklighet. Men det skulle dröja tre år innan Ulf hade råd att realisera sin dröm om att ge ut musik. Idag är Kontra-Musik en etablerad etikett för kvalitativ elektronisk musik, i år är aktuell bland annat med ett album från Jonsson & Alter, ett album från Andreas Tillianders projekt TM404 och ett antal tolvor med artister som Frak, Massprod & Herva och Fishermen.

Joel Mull är ihop med Cari Lekebusch, Adam Beyer, Robert Leiner och Jesper Dahlbäck Sveriges första technopionjärer vars musik blivit känd världen över som ”det svenska techno soundet". Som sexåring fick Joel en synt och kom så småningom in på elektronisk musik via Kraftwerk och Depeche Mode. På högstadiets skolraster lärde kompisen Adam Beyer honom att spela skivor och från 1993 började Joel producera egen musik. Han är minst sagt produktiv som producent och har gett ut över hundra releaser under olika namn på etiketter som Drumcode, Truesoul, Last Night On Earth och 1.53:2, Intec och Thoughtless Music. I år har han remixat storheter som Carl Cox, Mauro Picotto och Ray Kajioka. Dj-ar gör Joel så gott som varje helg i olika delar av världen, nyligen körde han ett bejublat 10-timmarsset på den kultförklarade Berlinklubben Berghain.

I Helena Lopacs näst sista avsnitt i serien om elektronisk musik i filmens värld handlar om klassikern Flykten från New York, där regissören John Carpenter själv har gjort soundtracket. Dessutom spelar klassiska New Year’s Eve med syskonduon The Knife.

Tack för denna tid! Söndag 5 januari tar Stockholmsredaktionen över rodret; Andreas Tilliander, Mats Almegård och Miriam Pemberton som är ny i gänget. Och då handlar det om Female:pressure.

Vi Malmöbor återvänder till etern söndag 30 mars, då med resultatet på remixtävlingen av Junips låt Villain och exklusiv musik från Art’s
Birtday.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.01
  Caro Snatch - To Do List (Gavanas Remix)
  Kompositör: Caro Snatch, Anna Gavanas
 • 20.26
  Sidstar - Lazcano Dub
  Kompositör: Peter Eriksson
  Bolag: Meercat Recordings
 • 20.43
  John Carpenter - Chase Across The 69th Street Bridge
  Album: Escape From New York
  Kompositör: John Carpenter
  Bolag: HOT ICE
 • 20.46
  John Carpenter - Escape From New York
  Album: Escape From New York
  Kompositör: John Carpenter
  Bolag: HOT ICE
 • 21.54
  Ten Walls - Requiem
  Kompositör: Marijus Adomaitis, Mario Basanov
  Bolag: LIFE AND DEATH
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Elektroniskt i P2
Dystopier Igår kl 22:00(120 min)

Speglar vågen av dystopisk elektronisk musik det oroliga klimatet i världen? Möt albumaktuella Sonae, gränslöst produktive Dominick Fernow och new-wave-legenden Gary Numan.

Speglar vågen av dystopisk elektronisk musik det oroliga klimatet i världen? Möt albumaktuella Sonae, gränslöst produktive Dominick Fernow och new-wave-legenden Gary Numan.

Elektroniskt i Kairo Lör 10 mar kl 22:00(120 min)

Musikscenen i Kairo sjuder av aktivitet! Och två av de viktigaste artisterna på den egyptiska huvudstadens undergroundscen är Nadah el Shazly och Cherif El-Masri. Här möter du dem båda.

Musikscenen i Kairo sjuder av aktivitet! Och två av de viktigaste artisterna på den egyptiska huvudstadens undergroundscen är Nadah el Shazly och Cherif El-Masri. Här möter du dem båda.

Ett lyckat schackdrag - Manuel Göttschings... Lör 17 feb kl 22:00(120 min)

Brittisk press kallar honom The Göttfather of Techno. Med skivan E2–E4 skapade Göttsching musik som påverkat den elektroniska musikens utveckling (nästan) lika mycket som Kraftwerk.

Brittisk press kallar honom The Göttfather of Techno. Med skivan E2–E4 skapade Göttsching musik som påverkat den elektroniska musikens utveckling (nästan) lika mycket som Kraftwerk.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".