Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Stil Special – fem fascinerande sätt att se på kläder, kropp och kön
Fre 06 dec 2013 kl 10:03
Grovarbetande män som bär kjol på jobbet. En designer som anser att en filosof är en självklar del av modeskapande. I veckans STIL Special har vi samlat fem reportage med folk och fenomen som fascinerat... lite extra under årets säsong av Stil. De handlar alla handlar om människor som - på olika vis och under olika tider - har ifrågasatt vårt förhållande till kläder, kropp och kön - och inte sällan gett överraskande alternativ. Ofta har de dessutom blivit mycket framgångsrika.

I veckans STIL Special får vi åter igen höra om hur den japanske modeskaparen Issey Miyake arbetar. Fast ”mode” är förstås en alldeles för snäv beskrivning av vad han håller på. Issey Miyake är en innovatör som utvecklar nya sätt att göra både textilier och plagg. I år firar till exempel hans banbrytande linje ”Pleats Please” tjugoårsjubileum.  Det är hårt veckade, eller plisserade, plagg av polyester som är lättanvända, lättvättade och omöjliga att skrynkla. De är dessutom nästan outslitliga.

På hans researchstudio ”Issey Miyake Design Lab” jobbar en svensk kvinna vid namn heter Ulrika Elovsson som blev handplockad till jobbet. Om hur det är att få möjlighet att tänka helt fritt och nytt berättar hon. Under senare år har modeskapare som Jean-Paul Gaultier försökt införa manskjolen i kollektioner, utan större framgång. Inte heller har den amerikanske designern Marc Jacobs, som under många år offentligt traskat runt i kjol, lyckats få män att haka på trenden. Det skulle vara artisten Kanye West då. Han har i alla fall gjort tappra försök under året som gått, men mest mötts av generade fniss. Men det finns undantag. För kjolen kan även ses som ett arbetsplagg – och då hittar man den företrädesvis hos grovarbetande män. Det får vi också höra om.

Vi ger oss även tillbaka till Harlemrenässansen, en period under det tidiga 1900-talet då kulturen och nöjeslivet blomstrade i stadsdelen Harlem i New York. En av de personer som lyste starkast i 1920-talets Harlem var konstnären och författaren Richard Bruce Nugent. Han var känd för sin skönhet och för sina kvickheter – han tyckte om att både roa och chockera sina åhörare. I en tid av sexuell frigjordhet var Richard Bruce Nugent av de mer frigjorda. Han var bland annat den första afrikanamerikanska författaren som publicerade en litterär text om kärlek mellan två män. Om honom berättar vi mer.

Och så får vi höra om hur den svenske frisören Roger Morgan valt att tackla de spår som tidens tand sätter på utsidan, och varför.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".