Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Arieh Warshel - kibbutzkillen som sökte sanningen
Fre 06 dec 2013 kl 12:10
Den israelisk-amerikanske professorn Arieh Warshel tilldelas årets Nobelpris i kemi för datormodeller av kemiska reaktioner. Han föddes för 73 år sen i vad som senare skulle bli landet Israel och växte... upp på en kibbutz. Det skulle komma att bli avgörande för vem han blev.

Numera bor Arieh Warshel i en vacker vitrappad villa nära Beverly Hills i Los Angeles med sin fru Tami. När Vetenskapsradion hälsar på har han dessutom fått besök idag av sin dotter Yael Warshel. Hon är också forskare vid University of Southern California, fast i fredskommunikationsstudier. Yael vet säkert vem som gjort det möjligt för hennes pappa att ägna 70 timmar i veckan åt sin prisvinnande forskning. Utan Tami hade hennes pappa svultit ihjäl, slår hon fast.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".