Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Lambertzfel och kritik mot moralisk regel
Lör 07 dec 2013 kl 11:03
Fel om Lambertz arbetsuppgifter Göran Lambertz har varit i mediefokus senaste tiden. Ett justitieråd är ju i princip oavsättlig men kritiken mot Lambertz - för hans roll i Quickdebatten har fått såväl... medier som jurister och en hög politiker att antyda att han blivit ett problem för allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Och när Aftonbladet förra helgen fick tag på en uppgift som passade väldigt väl in dramaturgin som byggts upp om ett justitieråd i ordentligt blåsväder - ja då var det dags för en ny rusning i medierna. Den här gången att Göran Lambertz skulle lämna Högsta Domstolen. Att han omplacerats efter senaste tidens Quickdebatt. Men sanningen - den var en helt annan. Reporter Lasse Truedson. Moralisk konflikt om säkerhet och informationsfrihet Frilansjournalisters utsatthet i konfliktområden har hamnat i fokus efter Niclas Hammarström och Magnus Falkeheds bortförande i Syrien. Vissa delar av världen är så farliga att många medier plockar hem sina anställda. Men ett moraliskt dilemma uppstår om det är rätt av redaktioner att köpa material från områden som de själva inte vågar skicka reportrar till. Lyssnarnas rätt att veta och offrens rätt att göra sin röst hörda - står mot principen att inte utnyttja billig och desperat arbetskraft. Reporter Mattias Pleijel. Ska debattörer vara illvilliga eller generösa? Nu ska vi titta på debatter - i medier och sociala medier. För vi känner nog alla igen hur en lite taffligt formulerad tanke på nätet eller i en krönika plötsligt tas till intäkt för en kritikstorm - tonläget är inte sällan sådant att angriparen inte ens försöker förstå hur en debattör, journalist eller politiker egentligen menar, utan sliter åt sig några av orden i högen och angriper kompromisslöst. Inom vetenskapen har man bestämt sig för en generositetsprincip - man försöker förstå en text eller ett yttrande från dess egna utgångspunkter, för att kunna få ut så mycket mening som möjligt ur den. I dagens debatt verkar inte generositet utan en slags illvillighetsprincip råda - är du så dum att du inte garderar dina formuleringar får du skylla dig själv - då är du fritt villebråd. Katarina Andersson har tittat på detta fenomen och pratat med forskare och debattörer.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".