Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
På med sommarklänningen igen och ut på festival!
Tis 10 dec 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Vi tar fram sommarklänningen och dröjer vid minnena av årets festivaler i Korrö och Ystad. På Korrö med det akustiska bandet Tall Dark Strangers med tidig 1900-talsnostalgi samt Baxtalo med balkansväng!... I Ystad med jazzprofessorn Håkan Rydin och sångerskan Claudia Campagol samt den mer rockiga jazztrion Jacob Karlzon 3.

Vi startar i Ystad och beger oss till Restaurangscenen för att lyssna på Tall Dark Strangers. Ett akustiskt band baserat på en fäbless för amerikanskt ungt 1900-tal.

Det här är musik som drar, folk stannar upp, vill vara kvar. En kvinna i röd klänning, ur publiken, dansar sig genom varenda låt, hon dansar solo där framme vid scen, alla låtar i ett svep. Tall Dark Strangers består av Brita Björs, Hanna Grahm, Jonas Frank Jirhamn och Max Tellving.

Vi stannar kvar på Restaurangscenen när det är dags för Baxtalo – ett svenskdanskt band som spelar Balkanmusik för alla tillfällen och på Korrö inbjuder de till dansfest! Baxtalo bildades ur ett musikkollektiv, "på äventyr genom Europa", 2008 och har sen dess turnerat över hela Europa, drivna av en kärlek till festmusik från Balkan. För sin ljudbild har de bl. a valt att spela cimbalon, "fattigmanspianot” från Balkan. Baxtalo är Anders Erikson, Mads Bendsen, Simon Eriksen, Lenni Lind, Samuel Lundström.

Konserterna i Korröproducerades av Linda Roslund, musikteknik Lennart Nilsson och spelades in 25 juli.

Så lämnar vi Korrö för Ystad Teater och jazzfestivalen där och vi ska först lyssna en stund på en konsert i augustivärmen där med Sveriges förste professor i jazzpiano – Håkan Rydin. Han är känd för många som medlem i den legendariska svenska gruppen Nexus. Efter att ha turnerat världen över med Nexus under 20 år inledde han ett samarbete med den amerikanska sångerskan Kim Parker som ledde fram till att de turnerade tillsammans i 15 års tid. Håkan har spelat med många internationella stjärnor som till exempel Thad Jones, Red Mitchell, Etta Cameron, Enrico Rava, Tim Hagans, Georgie Fame och David Liebman. I april blev han Sveriges förste professor i jazzpiano vid Musikhögskola I Malmö.

Håkan Rydins musik berättar om stor kärlek och en enorm passion för jazz. Trions repertoar rymmer mycket, från standards och Håkans originalmusik till brasilianska rytmer och folkton.

Sångerskan Claudia Campagnol är född i Budapest, uppvuxen i Sverige och är bosatt i Köpenhamn. Hon har en röst som behärskar både berättandet och improvisationen. Mattias Hjort är den lyhörde basisten, en eftertraktad frilansmusiker och en av nyckelpersonerna i det skånska musikkollektivet Kopacetic. I gruppens fundament finns trummisen Lennart Gruvstedt. Han är en flitigt turnerande musiker med Europa som arbetsfält. Under 12 års tid spelade han I Danmarks Radios Big Band, han är en del i Helge Albins Tolvan Big Band och har spelat mycket med Anders Bergcrantz genom åren.

Producent för den konserten är Miriam Aïda.

Vi stannar kvar på Ystad teater denna varma augustikväll. Det är dags för Jacob Karlzon 3. Malmöbaserad pianist med 8 album i ryggen.

Musiken är modern och orädd – i Jacobs musik får alla hans olika influenser och hans breda musikaliska bakgrund blomma ut. En trio med elektroniska inslag - han kallar själv sin musik för "technorganic" och de suddar ut gränserna och rör sig obehindrat mellan olika musikaliska landskap. Jakob Karlzon – piano, Hans Andersson – kontrabas, Robert Mehmet Ikiz – trummor.

Producent: Janne Lindvall. Ystad teater 4 augusti. Tekniker i Ystad Bengt Pettersson/Bertil Karlsson.

Presentatör: Marie Vesterholm


19:03-21:59 P2 Live: Tall Dark Strangers/Baxtalo Orkestar/Håkan Rydin/Jacob Karlzon 3

Tall Dark Strangers 19.09

Baxtalo 19.47

Håkan Rydin 20.30

Jacob Karlzon 3 21.30

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.38
    Jacob Karlzon, Hans Andersson, Robert Mehmet Ikiz - Beetween Us
    Kompositör: Jacob Karlzon
Programmet tillhör kategorin: Musik

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 19:03(147 min)
P2 Live
Tor 17 aug kl 19:03(117 min)
P2 Live
Ons 16 aug kl 19:03(117 min)
P2 Live
Tis 15 aug kl 20:30(90 min)
P2 Live
Tis 15 aug kl 19:03(87 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".