Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Lön för mödan – om konsten att arbeta hårt
Tis 10 dec 2013 kl 15:04
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
På Nobeldagen den 10 december sänder Vetenskapsradion och Kulturradion direkt från Studenthuset, Stockholms universitet kl 15.03-16.45. Hör forskare, författare, skådespelare och festfixare prata om det... hårda arbetet, och om lönen för mödan - det perfekta resultatet och lustfylld flow.

Nobelprisen belönar de största genombrotten inom naturvetenskap och litteratur. Bilden av det inspirerade geniet som får sina idéer som en skänk från ovan är stark. Men ofta handlar det snarare om ren envishet och hårt arbete för att nå resultat och bana nya vägar. Hör forskare, författare, skådespelare och festfixare prata om det hårda arbetet, och om lönen för mödan – det perfekta resultatet och lustfylld flow.

Programledare: Lena Nordlund och Karsten Thurfjell.

Gäster: Författaren Nina Burton, partikelfysikern Sara Strandberg, festfixaren Micael Bindefeld, skådespelaren Gunilla Röör, hjärnforskaren Sara Bengtsson samt medarbetare från Kulturradion och Vetenskapsradion som träffat årets Nobelpristagare.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".