Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Fred eller rättvisa
Sön 15 dec 2013 kl 17:00
”Efter kriget: Att skapa fred och skipa rättvisa.” Så lyder rubriken för ett samarbete mellan P1-programmen Obs och Filosofiska rummet kring frågor om just hur det är möjligt att uppnå fred och rättvisa... Men hur förhåller sig dessa stora begrepp till varandra? Hänger de ihop som ler och långhalm?

Det ligger nära till hands att säga att fred kräver rättvisa. Ingen varaktig fred utan att parterna i konflikten känner att rättvisa har skipats. Samtidigt är det oftast just krav på rättvisa som driver olika parter att hamna i konflikt med varandra. Olika definitioner av den rättvisa lösningen, vill säga.

Filosofiska rummets bidrag i serien heter därför ”Fred eller rättvisa”. Det är ett samtal mellan freds- och konfliktforskaren Ane Kirkegaard, juristen och forskningschefen på Raoul Wallenberg-institutet Christina Jonsson och filosofen Per Bauhn. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist. 

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Hjälper filosofin när vi funderar över rätt och fel, eller styrs vi mest av magkänsla och intuition? Filosoferna Marcus Agnafors och Ingmar Persson i samtal med berättaren Christina Claesson.

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".