Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Fejkad kärnkraftsolycka i Forsmark
Tor 12 dec 2013 kl 12:10
Dagen då allting gick fel i kärnkraftverket i Forsmark. Kylningen till en av reaktorerna slogs ut. Då visade det sig att det så kallade haverifiltret - som skulle förhindra att radioaktivitet läckte ut... - var frånkopplat för översyn. Resultatet blev ett stort utsläpp av radioaktiva ämnen med följden att tusentals människor måste evakueras. Vetandets Värld följde med på "Övning Havsörn" när Länstyrelsen och räddningstjänsten övade inför en katastrof.

För ganska precis 75 år sedan - 1938 - skapade Orson Welles panik i USA med sin uppsättning av Världarnas Krig. I direktsändning fick lyssnarna höra hur vår planet invaderades av ondsinta utomjordingar från Mars - en främmande okänd makt vars förmåga folk knappt kunde föreställa sig.

Suggestionen blev extra kraftfull då pjäsen är skriven som ett referat av invasionen. I direktsändning får lyssnarna följa hur marsianernas robotar tar över världen. Stad efter stad, land efter land. Paniken sprider sig snabbt.

När viktiga samhällsfunktioner slås ut är det mer viktigt än någonsin att den information som går ut till medborgarna är korrekt. Att katastrofplanerna fungerar.

I Övning Havsörn simuleras en olycka i Forsmark. En ventil i en reaktor har öppnats av misstag och stora mängder radioaktiv ånga har läckt ut. Den sprids snabbt med vinden över närområdet och ganska omgående står det klart att evakuering kommer att bli nödvändig.

P4 Uppland har beredskapsansvar, vilket innebär att man ska informera allmänheten vid krigsutbrott och större olyckor. Nu gäller det att snabbt sätta sig in i situationen. Vad har hänt, vem är i riskzonen, vem behövder evakueras och framförallt var kan man hitta korrekt information ?

Försvarsdirektör Johan von Knorring var förberedd på att situationen skulle kunna utvecklas snabbt, men han blev ändå förvånad över hur fort det gick.

– Om man man ska uppnå framgång måste man öva ofta. Oavsett hur mycket man försöker förbereda sig så blir man förvånad över hur fort situationen förändras, säger von Knorring.

Jon Thunqvist, reporter

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".