Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Bosatt i öknen - A-Z West
Sön 29 dec 2013 kl 16:03
Vad är egentligen frihet? Det är en fråga som drivit den internationellt kända konstnären Andrea Zittel. Och det område hon utforskar som konstnär är livets och boendets möjligheter och begränsningar... Ett arbete som tog ny fart när hon var tvungen att lösa sina bostadsproblem och flyttade till Joshua Tree i Mojaveöknen i Kalifornien.

Andrea Zittel  hade precis brutit upp ur en relation och var då vid millennieskiftet dessutom ganska pank. Los Angeles var för dyrt, men i öknen hittade Andrea Zittel ett litet hus som hon hade råd att köpa. Två rum och kök och perfekt för en person. Hela huset har sen dess blivit en experimentyta för att testa andra sätt att leva på. Hon bygger möbler, virkar kläder, bygger ut, köper mer mark och nu har hon kommit så långt i sitt projekt att hon börjat jobba fram en plan för hur andra konstnärer ska komma till A-Z West. Inte för att i första hand göra konst, utan för att  pröva ett annat sätt att leva på.

Andrea Zittels ägor har expanderat i takt med hennes framgångar på den internationella konstscenen. De övernattningskapslar i plåt som hon en gång uppfann för att kunna ta emot gäster har nått ut på konstmarknaden. En ny generation Wagon Stations, som hon kallar dem, är utplacerade på tomten i den del som kallas the Wash. 

Cecilia Blomberg träffade Andrea Zittel första gången på Konsthallen Magasin 3 i Stockholm när hon ställde ut där hösten 2011. Det mötet ledde vidare till A-Z West för att se huset och platsen på riktigt. Och dessutom få höra hur det egentligen är att vara där som gästande konstnär och sova i en plåtkapsel mitt i öknen. A-Z West har också professionaliseras allt mer. Nu har Andrea Zittel bland annat anställt konstnären Patrick Woody som assistent och han sköter nu visningarna av huset. På samma sätt som med alla Andrea Zittels projekt bygger hon upp en tydlig struktur för hemmet och den egna stiftelsen. Tanken är att hon en dag ska kunna lämna allt bakom sig och att det ska leva vidare som en experimentyta, men utan hennes närvaro.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Igår kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".