Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Fendi – italienskt modematriarkat i päls
Fre 13 dec 2013 kl 10:03
Fendi (1925-) är ett av Italiens allra lyxigaste modemärken och det av en alldeles speciell anledning - päls. Genom att strimla, raka, krulla, färga, plasta in och vända skinn av mink, räv, får, ekorre,... sobel och utter in och ut har Fendi utvecklat tekniker som får päls att kännas lika lätt som tyg. Bakom framgångarna fanns fem starka kvinnor - Paola, Anna, Franca, Carla och Alda Fendi. Och Karl Lagerfeld, förstås. Han är sedan 1965 ansvarig för märkets design av pälsar, och damkläder. Mer om familjen Fendi, päls och varför de idag har lanserat ”pälsmonster” berättar vi i veckans STIL, som varit i Rom på besök.

Sedan 2001 ägs Fendi av det stora franska modekonglomeratet LVMH, men kvar i företaget finns Silvia Venturini Fendi, dotter till Anna Fendi. Det är hon som ligger bakom märkets så kallade Baguette-väska som man kan klämma fast under armen, precis som det franska brödet med samma namn. Den blev – och är fortfarande – en försäljningsframgång som får marknadschefer att löddra av lycka. Fler än tusen varianter på väskan har gjorts genom åren i olika material och färger.

Märkets pälsar står däremot Karl Lagerfeld för. Det är ett arbete som han haft i 48 år. Det är rekord i en modebransch som annars lever på omväxling. Men han är förstås en aldrig sinande idéspruta. Nu har han gett ny energi till märket som till 2013 års höst- och vinterkollektion fick några av sina bästa recensioner hittills. Märkets filosofi ”Fun Fur” (vilket logotypens dubbla F står för) har återupplivats. Mer om honom, familjen Fendi och deras pälsfilosofi berättar vi om i programmet.

Där får vi också möta Ann Mari Senepa som sedan 1957 är bosatt i Rom. Det är en svensk kvinna som skulle kunna kalla sig den sjätte Fendi-systern. Hon började arbeta för företaget/familjen Fendi på 1970-talet, efter en tid som medarbetare på amerikanska Vogue i Rom (vilket innebär att hon jobbade för tidningen då den legendariska Diana Vreeland var chefredaktör, bara så ni vet). Hon berättar om sitt liv och sin tid med The Fendi Family. Den relationen fortgår, för övrigt.

Vi luftar också frågan om varför det betraktas som mer kontroversiellt att bära päls än att äta kött. Om det nu är så. Hänger den ökande toleransen för päls kanske ihop med den ökande konsumtionen av kött? Har vi slutat bry oss om att det är djur det handlar om? Vi har talat med filosofen Jonna Bornemark om den saker.

I likhet med det italienska modeföretaget Tod’s finansierar Fendi upprustning av Roms historiska monument. Fendi for Fountains kallas det projekt som går ut på att renovera den berömda barockfontänen Fontana di Trevi. I programmet får vi möta en annan typ av privata välgörare som förvisso rör sig på historisk mark, men som månar om högst levande pälsklädda varelser i behov av hjälp i Rom (ledtråd: mjau).

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil
Stil
Fre 15 sep kl 10:03(51 min)
Stil
Fre 08 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 01 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 25 aug kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 18 aug kl 10:03(55 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".