Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Vad läser britterna i tunnelbanan?
Mån 06 jan 2014 kl 13:15
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
När Hilda Ärlemyr bodde i London under en tid roade hon sig med en högst ovetenskaplig studie av britternas läsvanor i tunnelbanan. Hon upptäckte då att var och varannan läste så kallade självhjälpsböcker,... och det utan att skämmas det minsta. Kombinationen läsartyp och boktitel var dessutom ofta oväntad.

I bistra tider sjunker försäljnings-siffrorna för många böcker. Men inte i kategorin Mind-Body-Spirit. Tvärtom. Utgivningen går stadigt upp, trots en fulstämpling av genren och en total negligering på kultursidorna.

Ända sen Wayne W Dyers Älska Dig själv utkom i slutet på sjuttiotalet, har självhjälpsböckerna blivit allt fler och allt populärare.

Vad är det egentligen för slags böcker – och vilka läser dem, undrade Hilda Ärlemyr. Hon försöker ställa en diagnos på Her Majesty's England utifrån sina iakttagelser som ung svensk student i London.

Böcker:
Andrew Well, Spontaneous happiness. Hodder & Stoughton Ltd, 2011.
Dalai Lama & Jeffery Hopkins, How to Expand Love: Widening the Circle of Loving Relationships, Atria Books, 2006.
Hildegard av Bingen, utdrag ur: Texter från Sapfo till Strindberg. Red: Dick Claésson, Lars Fyhr, Gunnar D Hansson, Studentlitteratur, 2006.
Marie Forleo, Make Every Man Want You, Mc Graw Hill Contemporary, 2008.
Napoleon Hill, Think and Grow Rich. The Ralston Society, 1937.
Nathaniel Branden, A Woman’s Self-Esteem. Jossey Bass, 1998.
Tara Bennet-Goleman, Emotional Alchemy. Ebury Press, 2003.
Steve Harvey, Act like a lady, think like a man. Amistad Press US, 2009.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".