Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Marie Curie - en familjehistoria
Fre 13 dec 2013 kl 12:10
Ingen familj kommer i närheten av familjen Curie-Joliot när det gäller att få nobelpris. Fyra medlemmar har fått pris och Marie Curie fick det dessutom två gånger. I Vetandets Värld funderar vi på vad... det är med den här familjen som gjorde det möjligt.

Vi konstaterar att det numera är en forskningsfamilj i sex generationer, och möter en av medlemmarna, Marie och Pierre Curies dotterson Pierre Joliot. Han berättar att man inom familjen sett vetenskapen både som en lek och som ett av människans sista stora äventyr.

På Curiemuseet i Paris och på Nobelmuseet i Stockholm får vi fler svar som handlar om hårt arbete och om lyckosamma möten mellan skilda personligheter som gav ledde till både kärlek och forskningssamarbeten.

Dessutom får vi för första gången i svensk radio höra Marie Curies egen röst i en inspelning från 1931.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".