Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Jean Gabin
Lör 04 jan 2014 kl 20:50
Jean Gabin har kallats filmhistoriens coolaste skådespelare. Mycket har skrivits om hans återhållna spelstil där det viktiga aldrig sägs rakt ut. Han slog igenom redan innan kriget som gangster på flykt... i Pépé från Marseille och fick definitiv stjärnstatus i Den stora illusionen och Dagen gryr.

Humphrey Bogart, Robert Mitchum, Robert de Niro – alla har de studerat Gabin. Men ingen har kunnat vara lika blytung framför kameran. Gabin förblir filmhistoriens orubbligaste skådespelare. Hans specialitet var att visa hur en man bär sitt öde utan att klaga.

Gabin behärskade också konsten att åldras med behag och fortsatte att göra stora roller fram till sin död 1976. TV-kanaler världen över fortsätter att visa hans filmer. Och generationer nya skådespelare försöker komma på hur någon som var så oberörd kunde röra vid så mångas hjärtan.

Producent: Mikael Timm

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
Johnny Hallyday – en fransk rockikon Lör 09 dec kl 20:50(9:55 min)

Nyligen dog den franske rockikonen Johnny Hallyday. Därför återutsänder vi ett program om Hallyday från 2008.

Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.

"Affären Danton" och "Mordet på Marat" Lör 25 nov kl 20:50(9:55 min)

Karsten Thurfjell tar sig an två verk ur världsdramatiken som kretsar kring den franska revolutionen:  Stanisława Przybyszewskas Affären Danton och Peter Weiss Mordet på Marat.

"The French Connection" med Gene Hackman Tor 23 nov kl 04:20(10 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

"Sårad ängel" av Hugo Simberg Lör 18 nov kl 20:50(9:55 min)

En vit flickängel bärs på en bår av två sammanbitna pojkar. Vingarna slokar. I handen har ängeln några vita blommor. Hör Mats Arvidsson om en redan på sin tid hyllad målning.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".