Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
E-boken tvingar biblioteken till nytänk
Ons 22 aug 2012 kl 13:45
Vi fortsätter vår miniserie på två program som vi började i går om e-bokens betydelse. Frågan är i dag hur e-boken påverkar våra bibliotek och bokbranschen? Svensk Bokhandels nya chefredaktör, Tove Leffler,... konstaterar att bokhandelsdöden redan är här. Men kanske skulle människor vara beredda att betala mer för vanliga böcker i lyxigare utgåva. Samtidshistorikern Rasmus Fleischer vid Södertörns Högskola, som skrivit boken ”Boken och biblioteket”, ser framtidens biblikotek mer som mötesplatser än förmedlare av boklån.

Allt fler texter publiceras och läses digitalt, och den övergripande frågan är om det kommer att leda till någon form av kulturellt skifte.

-Bokhandelsdöden är redan ett faktum, menar Tove Leffler – men samtidigt kommer e-boken kanske att medföra att böcker åter blir något exklusivt som människor anser det värt att lägga pengar på.

När det gäller biblioteken framhåller Rasmus Fleischer att digitala böcker inte går att låna ut: biblioteken degraderas till förmedlare som öppnar plånboken för att låntagarna ska kunna låna de böcker förlagen vill sälja licenser till.

Biblioteken behöver se sig som mötesplatser för de som älskar att läsa – oavsett hur böckerna publicerats, menar han.

Länk:
#link=326143#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 20 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".