Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Prylarnas internet ökar dramatiskt
Mån 16 dec 2013 kl 12:10
Att vara på nätet är för många en del av vardagslivet. Med mobilen, paddan använda internet. Men nu är det prylarnas tur. Idag är redan över tio miljarder prylar knutna till internet på ett eller annat... vis och prognosen är att det ökar till 50 miljarder enheter fram till 2020.

Mobilens roll är att vara människans sambandscentral för att hålla koll på prylarnas internet, tror forskare och internetbranschen. Elmätare som via nätet står i kontakt med elbolagen och streckkodstaggning var bara början, nu kommer allt fler vardagstillämpningar.

Bilar hör till det som kommer kopplas upp först. Redan idag kan man köpa internetuppkopplade elbilar, för att hålla koll på position, energiförbrukning och servicebehov. Vi tar en provtur med elbil som utrustats med mobiluppkoppling till serviceverkstaden och som kan styras med en app i bilägarens egen mobiltelefon.

- Det är mobilerna som sätter fart på Sakernas Internet, menar Kristina Höök professor i interaktiv design vid MobileLife Center på Kungliga tekniska högskolan. Mobilerna blir sambandscentral för oss människor att hålla koll på vad prylarna håller på.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".