Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Fairy Tales av Cindy Sherman
Mån 06 jan 2014 kl 13:03
Fairytales är en av konstnären Cindy Shermans kända fotoserier från mitten av 80-talet. Sagor för vuxna. Bilder fulladdade av stämningar och ett pågående händelseförlopp. På Moderna Museets stora Cindy... Sherman utställning som pågår nu finns flera av bilderna ur Fairy Tales med.

Den skygga Cindy Sherman ger numera väldigt sällan intervjuer, men Kulturredaktionens Cecilia Blomberg träffade henne för snart tjugo år sedan då Cindy Sherman ställde ut på Malmö Konsthall.  Då pratade de bland annat om Fairytales. Om mörka sagor påhittade för skrämmas. Om hur saker kan ligga i tiden. Om Cindy Shermans ständiga ovilja att stoppas in i olika tolkningsmodeller. Och om att hela tiden utmana sin publik med allt äckligare och allt mer provocerande fotografier.

Cindy Sherman som är född 1954 är en av vår tids mest kända konstnärer. Hon slog igenom på 80-talet då fotografiet fortfarande var ett fulmedium för konstnärer. Hon var snarare inspirerad av populärkultur än traditionell konst. Hon var också sin egen verkstad - var såväl fotograf, som modell, sminkös och rekvisitör. Ett ensamjobb i ateljén där Cindy Sherman testat de flesta kvinnliga stereotyper och en och annan manlig.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
Klassikern Igår kl 20:50(9:55 min)

Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.

Johnny Hallyday – en fransk rockikon Lör 09 dec kl 20:50(9:55 min)

Nyligen dog den franske rockikonen Johnny Hallyday. Därför återutsänder vi ett program om Hallyday från 2008.

Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.

"Affären Danton" och "Mordet på Marat" Lör 25 nov kl 20:50(9:55 min)

Karsten Thurfjell tar sig an två verk ur världsdramatiken som kretsar kring den franska revolutionen:  Stanisława Przybyszewskas Affären Danton och Peter Weiss Mordet på Marat.

"The French Connection" med Gene Hackman Tor 23 nov kl 04:20(10 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".