Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Avpixlade rasister och rasismanklagad annons
Lör 14 dec 2013 kl 11:03
De står bakom avpixlade avslöjandet Det var avslöjandet vi alla väntat på. Nu skulle näthatarna som hetsat i skydd av anonymitetens mörker fram i ljuset. Avpixlat skulle avpixlas. Bakom Expressens nyheter... i veckan om näthatarna som skriver på Avpixlat står Researchgruppen. Ett förening och ett nätverk som består av 17 personer med olika bakgrund i den autonoma vänsterrörelsen. Flera av dem med våldsamt förflutet. Vi frågar oss: vilka är Researchgruppen och hur har arbetet bakom veckans avslöjande gått till? Och så diskuterar vi Expressens publicering av namn och bild på kommenterare med chefredaktör Thomas Mattsson. //OBS: I sändningen uppges felaktigt att en viss docent i fysikalisk kemi som namngivits av Expressen skulle vara anställd på Chalmers tekniska högskola. Det stämmer inte. Han har inte jobbat där sedan 2001./ Kamp mot rasism eller liberal yttrandefrihet? Det är inte ofta som en demonstration samlas mot en enskild publicering i en svensk tidning. Än mer sällan mot en enskild annons. Men det var den utlösande faktorn när ett sextiotal personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm i måndags. I veckan har diskussionen i både traditionella och sociala medier gått hög men med något undantag så har diskussionen nästan bara handlat om DN:s beslut att inte stoppa annonsen - och inte om vad som står i den. Det tydligaste undantaget är forskaren och feministpolitikern Veronica Svärds blogginlägg som punkt för punkt plockar isär annonsen. Alla är redaktörer - eller borde åtminstone vara Förr var det ju bara journalister som spred nyheter till en masspublik. Men nu när vi själva gör det på sociala medier så har journalisterna fått en ny uppgift - nämligen att granska om det som får stor spridning på nätet är sant. Att fånga upp - och avslöja - konstigheter i det som sprids som ett virus på nätet kommer att bli den nya utmaningen för journalistiken.I veckan spreds ett upprörande och skrämmande Facebook-inlägg med rekordfart på nätet. Det handlade om mordet på privattandläkaren Marcia Carlsson från Jönköping. Jack Werner, som är socialamedierredaktör på tidningen Metro, tyckte att något verkade skumt med historien.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".