Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Traditioner på gott och ont
Fre 20 dec 2013 kl 12:10
Så här års kommer vi inte undan traditionerna - vad vi än tycker om dem. Men även om inte alla firar jul, så vill alla människor ha traditioner. De är djupt mänskliga uttryck för att vi vill finna vår... plats i tillvaron, känna en mening, tillhörighet och gemenskap i livet. Förmodligen har någon form av traditioner följt mänskligheten ända sedan vi blev bofasta.

- Ju mer i lever i datorernas och mobiltelefonernas värld, desto mer längtar vi efter dom fysiska mötena, och då är det läge för ritualer. Vi lever verkligen i ritualiseringarnas tid, säger Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns högskola.

- Jag vill inte vara traditionspolis och säga vad som är rätt och fel, och jag intresserar mig mest för varför vi håller på med traditioner, snarare än hur gamla de är, eller var de kommer ifrån, säger Agneta Lilja.

Men det är en väldig snedfördelning kring hur nya fester tas upp i det svenska samhället. Det finns en större acceptans för traditioner från något annat västland, som Halloween och Alla hjärtans dag, och  mindre acceptans för traditioner från den muslimska världen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".