Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Sjukligt samlande
Tis 17 dec 2013 kl 10:03
Ofta pågår det i tysthet innanför en stängd dörr som sällan öppnas. Ofta upptäcks det först vid ett stambyte eller en ventilationskontroll när fastighetsägaren vill in i lägenheten, men inte kan komma... in. Bostadsytan hos en patologisk samlare går ofta inte att använda för där är papper, kartonger, matrester och allehanda saker staplade. Dagens program handlar om den nya diagnosen sjukligt samlande, eller hoarding som det också kallas.

En sjuklig samlare har till skillnad från andra samlare ingen ordning på sina saker och att slänga innebär stort obehag trots att sakerna har ett ringa värde. I programmet möter vi Hanna Danmo som fått hjälp och nu kämpar med att slänga och inte samla på sig tidningar och reklamblad i onödan.

Gäster i studion är professor David Mataix Cols, världsledande expert på hoarding samt Volen Ivanov, psykolog  och Christian Rück, psykiater och forskare i ämnet. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.33
    Vikingarna, Storängsbarnen, Inger Öhman, Radiosymfonikerna (Stockholm), Jan Lindgren - Låt Mig Få Tända Ett Ljus
    Album: Julens Sånger
    Kompositör: Bernhard Flies
    Bolag: MARIANN
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".