Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Närvaron lyser med sin frånvaro
Sön 20 maj 2012 kl 15:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Med anledning av Strindbergsåret sänder vi ett program av Susanne Björkman från 1982. Ett personligt möte med Keve Hjelm som då spelade i Strindbergs "Fadern" på Stockholms Stadsteater. Han berättar öppenhjärtigt... om sin tro, sina tvivel och sin syn på svensk teater.

Året var 1982. Jag hade begett mig till Stadsteatern i Stockholm för att se Strindbergs äktenskapsdrama Fadern. En blandning av undran och nyfikenhet innan jag gick dit och samtidigt en beredskap på att förväntningarna inte skulle infrias. Föreställningen överrumplade totalt. Intensiteten och laddningen var ögonblicklig och omöjlig att värja sig ifrån och den personifierades i hög grad av Keve Hjelm i ryttmästarens gestalt.
Så skrev Susanne Björkman inför inspelningen av dokumentären om Keve Hjelm.

Keve Hjelm talade ofta om bra teater som möte mellan människor. För att kontakt ska uppstå måste skådespelaren låta rollen växa inifrån även när det innebär ångest och smärta menade han.
Annars har man inget att komma till ett möte med, sa Keve Hjelm om den erfarenhet som han ständigt brottades med och som gjorde honom till en av våra allra största skådespelare.
Närvaron lyser med sin frånvaro. Idag lite mer än vanligt.

Finns f.n. inte som podradiofil.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
Fyra minuter från kärnvapenkrig Sön 17 dec kl 15:03(50 min)

25 gånger har vi varit en hårsmån från kärnvapenkrig. Varje gång till följd av missförstånd eller tekniska haverier. Hur länge kan turen hålla i sig? En resa från Hiroshima 1945 till New York 2017.

Surrogatmamman i Tbilisi Mån 11 dec kl 01:02(50 min)

Mikael och Emelie landar i Tbilisi för att hämta sin son. Surrogatmamman Nino har just fött honom med kejsarsnitt. Men varför valde hon att hyra ut sin livmoder?

Janne var 13 när han klev ut genom dörren till ett liv i hemlöshet. Bort från föräldrarnas övergrepp och missbruk. ”Jag är ganska lik siffran noll”, säger han. Men han sjunger som Elvis.

Pappan, dottern och folkmordet Sön 26 nov kl 15:03(50 min)

2014 grips Sonjas pappa och åtalas för medverkan i folkmordet i Rwanda, ett av de grövsta brott som någonsin behandlats i en svensk rättssal. Pappan nekar till brott och Sonja tror att han ska frias.

De svenska ukrainakrigarna Sön 19 nov kl 15:03(51 min)

Våren 2014 åker högerextrema från hela Europa till Ukraina. Flera går med i väpnade grupper. En av dem är Anton från Sverige. Snart ansluter hans storebror till fronten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".