Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Kvinnokamp för skilsmässor och myndighet
Tor 02 jan 2014 kl 13:35
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Vid sekelskiftet 1800 stod kvinnokampen om skilsmässor och rätten att bli sedd som en myndig person. Vetenskapsradion Historia träffar två forskare som undersökt hur ett fåtal kvinnor gick i bräschen för... emancipationen i Sverige. - När det är maskerad kan jag inte hålla på mig, ska adelsdamen Aurora de Geer ha sagt om sitt frisläppta leverne. Historikern Carin Bergström har undersökt hur Aurora och andra högadelsdamer letade efter kryphål i lagen för att lyckas skilja sig med sina män. Bland annat var det vanligt att man hittade på otrohetsaffärer för att övertyga domstolarna om att godkänna en skilsmässa. Under 1800-talet var dessutom de flesta kvinnor omyndiga, och endast genom att söka dispens hos kungen kunde en ogift kvinna få tillgång till sitt arv. Historikern Britt Liljewall har undersökt de kvinnor som vågade trotsa normerna och ta strid för kvinnomyndigheten. - Med tiden kom frågan om myndighet att handla mindre om ekonomi och mer om identitet, säger hon. Programledare är Tobias Svanelid. Detta program är en repris från den 10 oktober 2013.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".