Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Svenska insekter på menyn
Tis 24 dec 2013 kl 12:10
Larver, insekter och spindlar är både nyttig, ekonomisk och klimatsmart mat. Följ med Vetandets värld på jakt efter ätliga insekter i de svenska skogarna. Bytet blev en burk larver som tillagades i stekpanna... med en klick smör. Fältentomologen Åke Lindelöw tyckte det smakade krispigt.

 På flera håll satsas det stort på att få fler att äta småkryp. I maj håller lantbruksuniversitet i Wageningen en stor internationell konferens där forskare, politiker och representanter från matindustrin ska träffas för att diskutera framtiden för insekter som föda. Trots det är försäljning av insekter som mat i butiker och på restauranger inte tillåtet inom de flesta länderna i EU.

  I Sverige rekommenderar livsmedelsverket att företag som vill börja sälja insekter ska avvakta tills bestämmelserna om så kallade "nya livsmedel" har reviderats.
 – Förhoppningsvis ska det nya förslaget presenteras någon gång i april, säger Zofia Kurowska som är statsinspektör vid livsmedelsverket.

  Den som ändå är sugen på att prova kan ge sig ut i skogen redan i dag. Mellan barken och stammen på fällda träd och stubbar döljer sig massor av ätliga skalbaggslarver som timmerman, barrträdslöpare och plattbagge. Enligt Åke Lindelöw är de ofarliga att äta om de tillreds innan man stoppar dem i munnen.
 – Hellre att man äter insekter som är uppvärmda, alltså stekta eller kokta eller vad som helst, så att man inte äter dem råa och får i sig mikroorganismer och sådant som man inte tål, säger han.

 Vi stekte larverna i matsalen på Åke Lindelöws institution och väckte lokalvårdaren Sirirat Akkasoons nyfikenhet. Hon kommer ursprungligen från Thailand, där insekter bokstavligen är vardagsmat.
  – Vi friterar insekterna i olja, och så brukar man ha soja i sprejflaska och speja på dem. Och så lite vitpeppar, berättade Sirirat Akkasoon.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Terry Riley - A Rainbow In Curved Air
    Album: A Rainbow In Curved Air
    Kompositör: Terry Riley
    Bolag: COLUMBIA
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".