Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Godisets idéhistoria
Mån 23 dec 2013 kl 13:15
Dan före dopparedan handlar Obs om det godis som svenskar i synnerhet tycks både älska och avsky. Svenskar är världsbäst på att äta godis, men vår självspäkningskultur har djupa rötter och gör att njutningen... ofta går hand i hand med dåligt samvete.

När den amerikanska litteraturprofessorn Samira Kawash bjöd sin treåring och hennes lekkamrat på gelégodis frågade det andra barnets förälder: skulle du ge ditt barn crack också?
Varför väcker godis så starka känslor? Mona Masri läser Samira Kawash nya bok om det amerikanska godisets kulturhistoria, och idéhistorikern Karin Johannisson reder ut varför det svenska julätandet fortfarande tycks vara så förknippat med botgöring

Bok

Samira Kawash: Candy. A Century of Panic and Pleasure (2013)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".