Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Roma och Francesco Totti – varumärken värda mer än Vatikanen?
Fre 20 dec 2013 kl 10:03
Fotbollslaget Roma är i Rom lika älskat som andra gamla specialiteter staden har att erbjuda, som Colosseum och Carciofi alla Romana. Det kan i princip tävla med historien, mat och påven om uppmärksamhet... och kärlek. I synnerhet i år, då laget har firat sina största framgångar någonsin i Serie A, det vill säga den högsta divisionen i italiensk fotboll. Men framgångarna är inte självklara - Roma ägs numera av ett amerikanskt konsortium som vill göra laget till ett världskänt varumärke. Inte helt olikt ett modemärke. Men är det verkligen förenligt med kulturen och traditionen? Och vad säger är Francesco Totti, lagets stjärna. Mer om det berättar vi i veckans STIL.

A. S Roma är inte det enda fotbollslaget i Rom. Där finns även Lazio. Men Roma har något som Lazio inte har – förutom dagens segerrekord – och det är Francesco Totti. Denne fotbollsstjärna föddes i Rom, växte upp i Rom, gifte sig i Rom, bor i Rom och har spelat fotboll i Rom – för Roma – i hela sitt liv. Trots generösa erbjudanden från många andra lag, och länder. Totti har stått emot och stannat kvar och därmed blivit en levande symbol för staden, en sorts samtida gladiator – Il Gladiatore – som står pall för tidens trender som utmanar gamla traditioner, något som Rom vilar tungt på. Alla vet vem Totti är. Och hur han är klädd och vilken frisyr han har. I veckans program har vi besökt hans frisör, Luciano Bellotti, för att få veta lite mer om varför det hänger på håret. Vi berättar förstås också mer om Totti, Roma och marknadsföringsplanerna. 

Vi har också träffat den svenska journalisten och författaren Kristina Kappelin, som sedan många år tillbaka bor i Rom, där hon bevakar italiensk politik och kultur (inte minst fotboll) för svenska medier. Hon bor i ett område som är molto romanista, det vill säga de flesta som bor där håller på Roma, och ett matchresultat kan höja eller sänka stämningen i hela kvarteret. Varför? Ja, det berättar hon för oss.

Dessutom har vi mött Giorgia De Vecchis, en ung kvinna som började spela fotboll redan när hon var åtta år, men då i ett pojklag. Idag spelar hon för Roma Calcio Femminile som spelar i serie B. Hon har, likt landets stora fotbollshjälte Totti, nummer tio på ryggen och kallas skämtsamt för just ”Totti” av sina vänner. Men damfotboll ligger, milt uttryck, lite efter i det annars fotbollstokiga Italien. Varför, det får vi också höra.

Veckans gäst är Marcus Birro, journalist, författare (ungdomsboken Calcio Amore: Drömmen har just publicerats) och ett hardcorefan av just Roma.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".