Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Blir krisens Detroit det nya Berlin?
Tor 02 jan 2014 kl 13:15
Förra året gick Detroit i konkurs. Ett av förslagen för att få in pengar till kassan har varit att sälja stadens berömda konstmuseum. Vad händer med konsten och kulturen i krisens efterdyningar? Joachim... Sundell rapporterar. Vi hör också Kenneth Hermele diskutera Ben Ramalingams bok ”Aid on the Edge of Chaos”

Så här låter en av biståndets paradoxer: där bistånd är enkelt behövs det inte, där klarar människor och deras samhällen av att lösa grundläggande försörjningsproblem på egen hand; men där bistånd verkligen behövs är det svårt att få till det för där härskar korruption, fattigdom och sjukdomar och förutsättningar för att ta emot bistånd på ett produktivt sätt saknas. 

Bok

Ben Ramalingam: Aid on the Edge of Chaos (2013, Oxford University Press)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".