Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ebba hör med cochlea-implantatet
Ons 01 jan 2014 kl 12:10
Ebba Fält, 12 år, hade troligen hörsel från början när hon föddes och i början kunde hon använda hörapparat, men småningom förlorade hon det mesta av hörseln. Nu stod hennes hopp till ett cochlea-implantat... som skapar hörsel på konstgjord väg. Vi är med på operationen och får veta resultatet.

Ett så kallat cochleaimplantat eller hörselimplantat inopereras bakom örat och in i innerörat. Det som ser ut som att hon har en hörselapparat med en svart liten kylskåpsmagnet utanpå huvudet, och resten är inopererat i huvudet.

Redan har drygt 2 800 döva personer i Sverige fått sådana hörselimplantat. Men Ebba Fält från Arboga är ett av de första barnen i Sverige (totalt fyra), som har lite hörsel kvar men delvis är döva. Med  hjälp av implantatet kan hennes hörsel förbättras mycket.

När Vetandet världs Annika Östman är plats vid operationen går inte allt som planerat. När professor Helge Rask Andersen vid öronkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala har borrat sig in i det märkliga landskapet bakom örat så börjar det flöda vätska ur innerörat. Ebba skulle därmed kunna bli helt döv på örat som opereras.

Efter ett noggrant och mödosamt arbete lyckas Helge Rask Andersen tillsammans med operationsteamet till sist få in den millimeter tunna elektroden. Vid kontrollen tre veckor efteråt konstateras att hennes kvarvarande hörsel inte har skadats.

Cochleaimplantetet skapar hörsel på konstgjord väg. Elektriska pulser lurar nervcellerna i örat att uppfatta något som ljud. Ljudet tas upp från mikrofonerna bakom örat, som skapar pulser till det som ser ut som en svart kylskåpsmagnet. Innanför magneten har en rund spole opererats in bakom örat. Den har i sin tur en tunn elektrod som förs in i innerörat, genom det runda fönstret, i hörselsnäckans bas. På latin heter snäcka cochlea, därav namnet.

Istället för de 3 500 dansande hårcellerna i innerörat som är stämda för varje enskild frekvens, men som har dött för döva eller gravt hörselnedsatta, så finns i hörselimplantaten några få elektroder som alltså retar nervcellerna och i slutänden hörselnerven som därmed får hjärnan att tro att det är ljud som uppfattas.

Ljudet är inte perfekt men gör att enstaviga ord uppfattas till hälften. Tvåstaviga ord uppfattas till ungefär 70 procent och hela meningar till 90 procent för de helt döva.  Det är talet som en person med hörselimplantat förstår bättre, och framför allt tack vare ett det ger en känsla av melodierna i talet.

Sändes första gången i november 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".