Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Ibland får man gå på känsla
Ons 08 jan 2014 kl 11:03
Elma Smajic lyckades med vad inte alla andra gått i land med. Hon vann ungdomarnas förtroende i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Hon är utbildad scenograf och rekvisitör och jobbar främst med långfilm, reklamfilm och andra kommersiella projekt. Men under ett par somrar har hon lett en skara tonåringar i några av de filmprojekt som kulturhuset Drömmarnas hus drivit i området.

- Jag försökte vara mig själv och vara ärlig, säger Elma Smajic om sitt ledarskap, som mer kommer av viljan att lyssna och ett personligt engagemang än av formell ledartaktik.

- Ibland får man gå på känsla, förklarar Elma som själv kom som flykting till Sverige från Bosnien när hon var åtta år och har vuxit upp på Rosengård. Hon vet att det kan vara tufft att vara tonåring där och att ungdomarnas föräldrar inte mår så bra alla gånger.

- Därför får man vara lyhörd gentemot kidsen, lyssna på dem och snacka, även om jobbiga saker.

Producent: Lars Mogensen, Lokatt Media.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Jag vill festa i det fria Kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Polisen som bekämpade nazismen Mån 04 dec kl 11:04(28 min)

När Sten Axelsson råkar hamna mitt i en nazistisk demonstration tar hans poliskarriär en ny riktning. Hans arbete mot nazismen möts av både stort stöd och allvarliga hot mot honom och hans familj.

Eric Thoms, 87 år, bor växelvis på ett äldreboende – men vill ändå inte dumpas i ett särskilt fack för gamla. Ibland får boendet besök av förskolebarn, och då lyser 5-årige Love upp Erics tillvaro.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".