Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Den svårfångade smaken umami
Mån 30 dec 2013 kl 12:10
Salt, surt, sött och beskt känner vi väl alla till, men kanske inte alla känner till umami. Smaken är lite svår att beskriva, men den ger maten fyllighet och kan väl närmast kallas buljongaktig. Vi söker... kännetecknen för den femte grundsmaken och vi undersöker livsmedelstillsatsen MSG (mononatriumglutamat), som ofta används för att locka fram umami ur livsmedel. Frågan har väckts om MSG är farligt att förtära, men Livsmedelsverket säger att ingen forskning talar för det.

Vi lagar mat med Lisa Förare Winbladh, föreläsare, matskribent och passionerad umamiälskare. Hon tror inte att umami är farligt, men använder hellre naturliga råvaror eftersom hon anser att MSG är matvärldens anabola stereoider.

Johan Lundström forskar på lukt och smak på Karolinska institutet, och berättar att umami är den smak som gör maten rikare och fylligare. Hos Johan Lundström får vi också provsmaka ren MSG.

En stark kritiker till MSG är Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon säger att MSG kan ge både hjärnskador och kinarestaurangssyndrom.

Nils-Gunnar Ilbäck, professor i experimentell infektionsforskning, arbetar på Livsmedelsverket. Han berättar att Livsmedelsverket anser att MSG i mat är en säker tillsats och ser ingen risk att det överhuvudtaget når hjärnan. Han pekar också på att kinarestaurangsyndromet har blivit kliniskt undersökt men att det inte har kunnat beläggas att det existerar.

Sändes första gången i november 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Varför är våra starkaste och mest livfulla minnen ofta kopplade till en speciell doft? Vi besöker forskare vid Karolinska institutet för att få svaret.
Varför är våra starkaste och mest livfulla minnen ofta kopplade till en speciell doft? Vi besöker forskare vid Karolinska institutet för att få svaret.
Smarta textilier hjälpa personer med spasticitet i muskler att slappna av, eller till och med ersätta blodkärl. Men de kan också användas för rening av dagvatten.
Igår kl 12:10(19 min)
Smarta textilier hjälpa personer med spasticitet i muskler att slappna av, eller till och med ersätta blodkärl. Men de kan också användas för rening av dagvatten.
Folkomröstningen i Katalonien för ett par veckor sedan är inte det första försöket från regionen att driva framåt mot självständighet. Vetandets värld tecknar regionens nutidshistoria.
Fre 13 okt kl 12:10(20 min)
Folkomröstningen i Katalonien för ett par veckor sedan är inte det första försöket från regionen att driva framåt mot självständighet. Vetandets värld tecknar regionens nutidshistoria.
I Göteborg pågår nu flera forskningsprojekt för att försöka fånga upp de barn som annars ofta glöms bort efter att en förälder har mördats.
Tor 12 okt kl 12:10(20 min)
I Göteborg pågår nu flera forskningsprojekt för att försöka fånga upp de barn som annars ofta glöms bort efter att en förälder har mördats.
I tusentals år har vårt dagliga bröd bakats på surdeg. Dagens trendfenomen bygger på ett nära samarbete mellan mikrober och människa i ett ekologiskt mikrokosmos som intresserar forskarna.
Ons 11 okt kl 20:35(19 min)
I tusentals år har vårt dagliga bröd bakats på surdeg. Dagens trendfenomen bygger på ett nära samarbete mellan mikrober och människa i ett ekologiskt mikrokosmos som intresserar forskarna.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".