Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Metamaterialen skruvar med verkligheten
Mån 23 dec 2013 kl 12:10
Böja ljusstrålar, bromsa ljudvågor och trolla bort värme. Allt detta kan man göra med så kallade metamaterial som är en het Nobelpriskandidat i fysik. Intresset är stort och antalet forskargrupper som... forskar på metamaterial växer exponentiellt. I år kommer också de första kommersiella produkterna baserade på metamaterial.

 Metamaterial nämns oftast i samma andetag som Harry Potter och hans osynlighetskappa. En av upptäckarna av metamaterial, John Pendry, teoretisk fysiker vid Imperial College London, avslöjar också att den första presentationen av möjligheten att med hjälp av metamaterial bygga en yta som leder fotoner runt ett objekt, alltså en osynlighetskappa, var en medveten strategi för att fånga medias uppmärksamhet. Ett knep som visat sig mycket effektivt.

 Men bortom Harry Potter-rubrikerna har metamaterial nu börjat komma till användning i mer vardagliga tillämpningar. En av forskargrupperna som arbetar på det här finns vid Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland där vi får träffa doktoranden Robert Schittny.

Sändes första gången i början av oktober 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".