Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Sjostakovitjmaraton, etapp 2
Tor 02 jan 2014 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Idag fortsätter vi med vårt Sjostakovitj-maraton med stråkkvartetter nr 6 till nr 11. Brodskykvartettens bildades 1972 och består idag av violinisterna Daniel Rowland och Ian Belton, altviolonisten Paul... Cassidy och cellisten Jacqueline Thomas.

Sjostakovitjs stråkkvartetter brukar räknas till de mest betydande och personliga under 1900-talet och sysselsatte honom under i stort sett hela livet. Sin första stråkkvartett skrev han som 31-åring, den sista fullbordade han drygt 35 år senare, ett år före sin död 1975. Totalt blev det femton kvartetter, lika många som symfonierna, vilket säger något om hur viktig denna musik var för Sjostakovitj.

Kvartetterna har också varit centrala för brittiska Brodskykvartetten som firade sitt 40-årsjubileum 2012, när kvartetterna spelades in, och kanske är det ingen överdrift att kalla dem för specialister på just Sjostakovitj. I alla fall har den ryske tonsättaren hängt med nästan från starten 1972. Kvartettens ursprungsmedlemmar möttes som mycket unga i Middlesbrough där de varvade pingis och fotboll med kvartettspel efter skolan. Sjostakovitjs elfte stråkkvartett var ett av de första verk ensemblen spelade. I slutet av 1980-talet gjorde Brodskykvartetten sin första kompletta Sjostakovitjcykel live i London och 1989 spelade ensemblen in samtliga kvartetter på CD.

Brodskykvartetten består av violinisterna Daniel Rowland och Ian Belton, altviolonisten Paul Cassidy och cellisten Jacqueline Thomas.

Presentatör: Sara Norling

19:03-21:59 P2 Live: Sjostakovitjmaraton med Brodskykvartetten etapp 2
Brodskykvartetten spelar Sjostakovitjs stråkkvartetter.
Idag: nr 6 - 11. Konserter 2012, Uppsala konsert & kongress.
Nr 6 G-dur
Nr 7 fiss-moll
Nr 8 c-moll
Nr 9 Ess-dur
Nr 10 Ass-dur
Nr 11 f-moll

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Brodskykvartetten - Stårkkvartett Nr 6 G-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 19.36
  Brodskykvartetten - Stårkkvartett Nr 7 Fiss-Moll
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 19.56
  Brodskykvartetten - Stårkkvartett Nr 8 C-Moll
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.25
  Brodskykvartetten - Stårkkvartett Nr 9 Ess-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.58
  Brodskykvartetten - Stårkkvartett Nr 10 Ass-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 21.27
  Brodskykvartetten - Stråkkvartett Nr 11 F-Moll
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 21.47
  Helen Jahren Oboe, European Union Chamber Orchestra, Lavard Skou Larsen Dirigent - Konsert För Oboe Och Stråkorkester Med Bc A-Moll
  Kompositör: Antonio Vivaldi
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".