Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Med Thoreau i ryggsäcken
Tis 07 jan 2014 kl 14:03
Johannes Ekman drar sig tillbaka till Tolvmilaskogen i Gästrikland och i ryggsäcken har han med sig eremitbibeln Skogsliv vid Walden. Det var den unge författaren Henry David Thoreau som i juli 1845 bestämde... sig för att pröva ett liv bortom civilisationen. Hur känns det? Vilka tankar väcks?

Den moderna kulturens livsstil handlar inte sällan om att vara On line, On the Road, On air - alltid uppkopplad till sociala och andra medier, ständigt utlämnad till ett oavbrutet brus, larm, buller - och inte minst prat.

Motrecepten brukar kallas retreat, mindfulness och antistressterapier.

Ett urgammalt sätt att försöka finna en motrytm, en eftersinnande insikt och överblick över tillvaron är att för en tid dra sig undan världen. Om man inte känner sig mogen att gå i kloster kan man idag pröva exempelvis EREMITSEMESTER.

Det gjorde Johannes Ekman några dagar sommaren 2013. Han åkte till en enkel skogskoja i Gästriklands så kallade Tolvmilaskog och i ryggsäcken hade han med sig böcker om eremitliv - som Henry David Thoreaus klassiker Skogsliv vid Walden.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".