Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Jävla vitskallar!
Lör 17 jul 2010 kl 10:03
Runt den svenska korvmojen i Fuengirola i södra Spanien hänger svenska invandrarungdomar. Alldeles intill ligger El Colegio Sueco, den Svenska Skolan. Där går 250 elever varav många får underkända betyg... i både spanska och svenska. Nästan ingen kan tillräcklig spanska för att komma in på spansk högskola.

 
Varje år lämnar tusentals människor Sverige för ett nytt liv som invandrare i Spanien. 2002 när Jävla vitskallar spelades in sökte sig många till just Fuengirola där det finns svenska kvarter med svenska kyrkor, svenska restauranger, svenska livsmedelsaffärer, svensk sjukvård, svenska tandläkarmottagningar och en stödgrupp för svenska alkoholister. 

Ofta hamnar de ungdomar som har svensk bakgrund i bråk med helspanska ungdomar, trots att de själva är födda i Spanien eller har bott där större delen av sina liv. 

 – När jag bodde i Sverige var jag jätteirriterad på invandrare som inte lärde sig svenska. Nu är jag exakt likadan själv, jag kan inte ett ord spanska, säger Carola som är en av dom 25 000 svenskarna på Costa del Sol.

Jävla vitskallar har belönats med följande priser:
Stora Journalist priset - Årets berättare 2003
Juryns motivering: ''För sitt enkla och geniala sätt att ge perspektiv på begrepp som minoritet och integration genom att skildra utvandrade svenska ''vitskallar'' i Spanien.
Samt: Ikaros priset 2003 och Stora radio priset 2003

En dokumentär om invandring och segregation av Daniel Velasco.

 
Återresan 2010!
Daniel Velasco har träffat Victor Marko en av killarna som rappar i dokumentären och ringt upp Lena som numera bor i Ljungby.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    LISA NILSSON - TVÅ UTBRUNNA LJUS
    Album: VIVA
    Kompositör: HENRIK (2) JANSSON, LISA NILSSON
    Bolag: DIESEL
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
Surrogatmamman i Tbilisi Kl 01:02(50 min)

Mikael och Emelie landar i Tbilisi för att hämta sin son. Surrogatmamman Nino har just fött honom med kejsarsnitt. Men varför valde hon att hyra ut sin livmoder?

Janne var 13 när han klev ut genom dörren till ett liv i hemlöshet. Bort från föräldrarnas övergrepp och missbruk. ”Jag är ganska lik siffran noll”, säger han. Men han sjunger som Elvis.

Pappan, dottern och folkmordet Sön 26 nov kl 15:03(50 min)

2014 grips Sonjas pappa och åtalas för medverkan i folkmordet i Rwanda, ett av de grövsta brott som någonsin behandlats i en svensk rättssal. Pappan nekar till brott och Sonja tror att han ska frias.

De svenska ukrainakrigarna Sön 19 nov kl 15:03(51 min)

Våren 2014 åker högerextrema från hela Europa till Ukraina. Flera går med i väpnade grupper. En av dem är Anton från Sverige. Snart ansluter hans storebror till fronten.

Skandalradion i Göteborg Sön 12 nov kl 15:03(51 min)

1982 är ett tumultartat år på lokalradion i Göteborg. Knölpåkssatiren Kabaré Apropå med radioprofilen Frank Gunnarsson fälls flera gånger i radionämnden. Chefen sparkas och stationen stängs.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".