Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Kulturellt skifte efter e-bokens genomslag?
Tis 21 aug 2012 kl 13:45
Allt fler böcker publiceras och läses digitalt. Det spelar inte bara roll vad vi läser, utan också hur vi läser. En del har dessutom tidigare hävdat att "alla är vi journalister". Betyder det nu också... att "alla är vi författare"? Det här frågorna ska vi analysera i dagens och morgondagens program. Litteraturvetaren Julia Pennlert, som håller på med en avhandling om olika nätgemenskaper för människor som skriver poesi, försöker reda ut vem som är författare. Och vår medarbetare, frilansjournalisten Anders Mildner, som länge bevakat de sociala mediernas utveckling, har synpunkter på hur e-boken påverkar läsandet.

Bokjätten Amazon lär i dag sälja fler e-böcker än vanliga av papper, åtminstone i USA. Allt fler böcker publiceras och läses hur som helst digitalt även i Sverige. Och vi kan alla lägga ut bokmanus på nätet. 

Men vad betyder den här utvecklingen för vårt förhållande till boken? Den övergripande frågan är om det kommer att leda till någon form av kulturellt skifte?

Jo, det tror båda våra medarbetare Julia Pennlert och Anders Mildner

Inte ens författarna själva verkar vara överens om en definition. I en enkät i tidningen Svensk Bokhandel för några år sedan fick den dåvarande ordföranden för Sveriges författarförbund, Mats Söderlund, frågan: Vem är författare? ”Det är en klockren samvetsfråga, man får kalla sig författare i samma ögonblick som man själv känner att det är sant”, svarade han. Ingenting om antalet verk eller att skrivandet ska vara ett yrke, med andra ord.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 13 sep kl 13:04(11 min)
OBS
Tis 12 sep kl 13:04(9:49 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".