Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
För och emot bortträngda minnen
Tis 28 jan 2014 kl 12:10
Rättsskandalen kring Sture Bergwall, alias Thomas Quick, har rört om inom den psykologiska forskningen. Den terapi han genomgick handlade om att få fram bortträngda minnen, men forskare har trätt fram... och hävdat att ofta skapas istället falska minnen i psykoterapi. Betyder det att minnen aldrig blir åtkomliga?

 Vid närmare granskning visar det sig att psykologerna är delade i sina uppfattningar, och det pågår experiment där man försöker se hur vi kan lära oss att undvika obehagliga minnen.

För tre år sen sammanfattades forskningsläget vid ett symposium, där främst amerikanska forskare deltog, det s.k. Nebraska symposiet. Det lades fram resultat som både visar att bortträngda minnen inte kan beläggas och resultat som visar att det finns mekanismer som gör att en människa aktivt kan tränga undan minnet av något obehagligt.

På traumacentret vid Danderyds sjukhus i Stockholm oroas man av själva diskussionen om minnen, eftersom man där dagligen möter personer som har svårt att närma sig minnen, flyktingar från krishärdar, olycksdrabbade och människor som utsatts för sexuella övergrepp.
 – Det går att plocka fram och närma sig hemska upplevelser, säger traumaterapeuten Fredrik Garpe.

I programmet nämns Nebraska-symposiet. Forskningspappren är publicerade i True and False Recovered Memories - toward a reconciliation of the debate, ed. Robert F Belli, Springer Science, 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".