Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Pensionärerna flyr den svenska vintern
Mån 17 mar 2014 kl 13:35
Våren har kommit till stora delar av Sverige efter en vinter som på många platser i landet har varit sällsynt grå. Och likt flyttfåglar landar nu många pensionärer i Sverige igen, efter att ha tillbringat... vintern i Spanien, Portugal eller Malta.

Enligt Ulrika Åkerlund vid institutionen för geografi och ekonomisk historia vid Umeå universitet handlar utlandsflytten inte alltid bara om värme och sol – många gör olika strategiska val för att genom till exempel lägre skatter få pensionen att räcka lite längre.

Vetenskapsradion Forum besökte Beatrice och Anders som numera tillbringar vintrarna i södra Spanien. För dem var det klimatet och möjligheterna till ett mer aktivt liv som låg bakom beslutet att flytta utomlands under vintern.

I veckan är det vårdagjämning, och i undersökningar brukar många svara att de känner sig lite piggare när de ljusa timmarna blir fler, och att det blir lättare att gå upp på morgonen. Men att ljuset skulle ha någon avgörande inverkan på vår sömn är lite av en myt. Det menar i alla fall sömnforskarna Tove Dahl och Trond Bratlid vid universitetet i Tromsö.

Programledare är Urban Björstadius.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".