Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Sigmund Freud – blir man verkligen sedd som man är klädd?
Fre 07 mar 2014 kl 10:03
Sigmund Freud (1856-1939) är inte bara psykoanalysens fader. Hans banbrytande idéer om att våga släppa sinnet fritt, bort från den logik och rationalitet som präglar vår vardag, har kommit att genomsyra... litteratur och konst och sättet vi betraktar kläder och mode på. Skyll på honom att vi idag sätter ”jaget” i centrum. Freud har kort sagt färgat en hel del av vår kultur. Inte minst vårt språk. ”Narcissism”. Skyll på Freud igen. Och utan honom ingen konstnär som Lucien Freud eller en modeskapare som Bella Freud. Mer om Sigmund Freud, och hans påverkan, berättar vi i veckans STIL.

I veckans program tar vi en titt på den man som fått allt från äkta svenska partiledare som Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf till påhittade amerikanska maffiabossar som Tony Soprano – och en hel del däremellan också – att sätta sig i terapistolen och tala om sig själva, och sina drömmar. Freud insåg nämligen att en hel del som styr våra liv döljer sig långt under ytan. Där fanns inte bara saker vi inte ville, eller vågade, prata om. Påverkade oss gjorde också saker som vi inte var riktigt medvetna om. Han insåg därför också att vägen till bättre självkännedom inte kunde gå via konventionellt fråga-svar sätt.

Han kom på ett alternativ, psykoanalys. Ett slags själsligt djuphavsfiske med osäkra fångstutsikter. Att lyssna och lära genom samtal fyra till fem gånger i veckan, under flera år. Och inte vilka samtal som helst, eller hur som helst. Att som patient ligga ner var tricket. Freuds divan har blivit en av världens mest kända, och mytomspunna, möbler. Konstnären Leif Elggren har inte legat på den, men UNDER den. Varför? Det berättar han om i veckans program. Där får vi också möta regissören Suzanne Osten som, i likhet med den amerikanske filmregissören Woody Allen, har tillbringat åratal på analyssoffan. I likhet med honom har hon också framgångsrikt använt sina erfarenheter av analysen i sitt arbete. Och så har vi varit i New York där vi besökt fotografen Sophie Mörner vars verk ofta är präglade av minnen från hennes barndom, hästar, natur – och tjejer. Sexiga tjejer. 

Veckans gäst är Anna Eliasson Lundquist, VD för Kvinnokompetensen.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".