Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes fredag 7 mars 2014 kl 10.03

Sigmund Freud – blir man verkligen sedd som man är klädd?

I veckans program tar vi en titt på den man som fått allt från äkta svenska partiledare som Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf till påhittade amerikanska maffiabossar som Tony Soprano – och en hel del däremellan också – att sätta sig i terapistolen och tala om sig själva, och sina drömmar. Freud insåg nämligen att en hel del som styr våra liv döljer sig långt under ytan. Där fanns inte bara saker vi inte ville, eller vågade, prata om. Påverkade oss gjorde också saker som vi inte var riktigt medvetna om. Han insåg därför också att vägen till bättre självkännedom inte kunde gå via konventionellt fråga-svar sätt.

Han kom på ett alternativ, psykoanalys. Ett slags själsligt djuphavsfiske med osäkra fångstutsikter. Att lyssna och lära genom samtal fyra till fem gånger i veckan, under flera år. Och inte vilka samtal som helst, eller hur som helst. Att som patient ligga ner var tricket. Freuds divan har blivit en av världens mest kända, och mytomspunna, möbler. Konstnären Leif Elggren har inte legat på den, men UNDER den. Varför? Det berättar han om i veckans program. Där får vi också möta regissören Suzanne Osten som, i likhet med den amerikanske filmregissören Woody Allen, har tillbringat åratal på analyssoffan. I likhet med honom har hon också framgångsrikt använt sina erfarenheter av analysen i sitt arbete. Och så har vi varit i New York där vi besökt fotografen Sophie Mörner vars verk ofta är präglade av minnen från hennes barndom, hästar, natur – och tjejer. Sexiga tjejer. 

Veckans gäst är Anna Eliasson Lundquist, VD för Kvinnokompetensen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".