Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bortglömda kulturhöns på menyn
Tor 03 apr 2014 kl 12:10
Några av Sveriges stjärnkockar tröttnade på att importera kvalitetskyckling. Resultatet blev projektet Exeptionell Råvara som söker efter svenska kycklingar som tål att växa långsammare och utomhus. Svaret... hittade de lite överraskande hos gamla utkonkurrerade hönsraser.

Det var efter att utländska matgäster blivit extremt besvikna när de serverats fin fransk lantkyckling på en av Stockholms finkrogar som projektet Exeptionell råvara föddes. Sjtärnkockar som Björn Franzén ansåg att det inte har funnits tillräckligt bra kyckling att få tag på i Sverige. Snabb och billig produktion hade gått ut över smaken.

När projektet började söka efter raser som föddes upp med långsammare, mer hållbara uppfödningsmetoder, upptäcktes en bortglömd skatt bland de gamla hönsraserna. De kallas för kulturraserna och är medvetet framavlade. Både det genetiska ursprunget, vad djuren äter och hur de lever påverkar köttets kvalitet. Nu är de hett eftertraktade i restaurangvärlden.

I programmet medverkar Björn Franzén, stjärnkocken som tog initiativ till projektet Exeptionell Råvara, Johan Widing, ordförande i Svenska kulturhönsföreningen och Viktoria Olsson, lektor vid högskolan i Kristianstad.

OBS! Sifferuppgiften som nämndes i början av programmet stämmer inte. Svenskarnas konsumtion av kycklingkött ligger på drygt 80 000 ton. /Red.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".