Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes tisdag 8 april 2014 kl 12.10

Frivilligt samarbete mot kortlivade klimatgaser

På söndag släpper FN:s klimatpanel i Berlin rapporten som handlar om hur vi snabbt ska få ned koldioxidutsläppen. Detta för att undvika allt för många grader global uppvärmning framöver.

Samtidigt försöker många länder nu få ner de kortlivade klimatutsläppen. Det handlar om sot, metan och hfc-gaser som används i kylar och luftkonditioneringsapparater. Forskare har kunnat  visa att de kan påverka klimatet nästan lika mycket som koldioxid, åtminstone på kort sikt.

Annika Markovic är ordförande i koalitionen mot kortlivade klimatutsläpp (CCAC) och pekar på att det är mycket lättare att få med länder på de här åtgärderna, även om minskade koldioxidutsläpp är helt avgörande på sikt.

Att minska på sot från dieselfordon, tegelfabriker och u-landsspisar är helt enkelt mycket billigare, snabbare och lättare för politiker att försvara på hemmaplan. Dessutom kan folkhälsan förbättras. Världshälsoorganisationen uppskattar att sju miljoner människor årligen dör i hjärt- och lungsjukdomar till följd av dessa luftföroreningar.

Örjan Gustafsson är professor i biogeokemi vid Stockholms universitet och forskar om metanutsläpp, och hur de bruna sotmolnen över Asien bildas. Han är mycket nöjd med koalitionens initiativ, men hoppas att världens största utsläppare Kina och Indien snart ansluter sig.

Professor Björn-Ola Linnér vid klimatpolitiskt centrum på Linköpings Universitet välkomnar också koalitionens arbete mot kortlivade klimatutsläpp som ett komplement till de avgörande förhandlingarna kring ett globalt avtal för att minska koldioxidutsläppen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.