Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Frivilligt samarbete mot kortlivade klimatgaser
Tis 08 apr 2014 kl 12:10
Förhandlingarna kring minskade koldioxidutsläpp går kärvt. Samtidigt jobbar drygt 80 länder och organisationer med att på frivillig väg få ned kortlivade klimatutsläpp. Lyckas man kan en halv grad extra... uppvärmning undvikas.

På söndag släpper FN:s klimatpanel i Berlin rapporten som handlar om hur vi snabbt ska få ned koldioxidutsläppen. Detta för att undvika allt för många grader global uppvärmning framöver.

Samtidigt försöker många länder nu få ner de kortlivade klimatutsläppen. Det handlar om sot, metan och hfc-gaser som används i kylar och luftkonditioneringsapparater. Forskare har kunnat  visa att de kan påverka klimatet nästan lika mycket som koldioxid, åtminstone på kort sikt.

Annika Markovic är ordförande i koalitionen mot kortlivade klimatutsläpp (CCAC) och pekar på att det är mycket lättare att få med länder på de här åtgärderna, även om minskade koldioxidutsläpp är helt avgörande på sikt.

Att minska på sot från dieselfordon, tegelfabriker och u-landsspisar är helt enkelt mycket billigare, snabbare och lättare för politiker att försvara på hemmaplan. Dessutom kan folkhälsan förbättras. Världshälsoorganisationen uppskattar att sju miljoner människor årligen dör i hjärt- och lungsjukdomar till följd av dessa luftföroreningar.

Örjan Gustafsson är professor i biogeokemi vid Stockholms universitet och forskar om metanutsläpp, och hur de bruna sotmolnen över Asien bildas. Han är mycket nöjd med koalitionens initiativ, men hoppas att världens största utsläppare Kina och Indien snart ansluter sig.

Professor Björn-Ola Linnér vid klimatpolitiskt centrum på Linköpings Universitet välkomnar också koalitionens arbete mot kortlivade klimatutsläpp som ett komplement till de avgörande förhandlingarna kring ett globalt avtal för att minska koldioxidutsläppen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".