Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Bryta ett narkotikaberoende
Tis 22 apr 2014 kl 10:03
Hur kan man bryta ett långt och tungt narkotikaberoende? Christer Ahlman var narkotikamissbrukare och kriminell, men bestämde sig för att sluta på egen hand. För Malin har heroin varit hennes bästa vän... och älskare. Men efter 10 år är hon svårt deprimerad och vill sluta. I veckans Kropp & själ hör vi deras berättelser.

Christer Ahlman var tung narkotikamissbrukare och kriminell, men tröttnade och bestämde sig för att sluta på egen hand. Nu har han doktorerat på en avhandling om Göteborgs första ungdomsnarkomaner, en grupp han alltså själv var en del av. 

För Malin har heroin varit hennes bästa vän, älskare och trygghet i tillvaron. Men efter 10 år är hon svårt deprimerad och vill sluta. Hon kämpar mot fruktansvärd abstinens och hoppas på att bli inskriven på metadonprogrammet. Hon är en av allt fler narkomaner som får metadon för att komma vidare från destruktivt missbruk.

Samtidigt finns många som slutar av egen kraft utanför beroendevården. De tar ofta hjälp av relationer och religiösa upplevelser och gemenskaper. Dagens Kropp & Själ handlar om hur man kan bryta ett långt och tungt narkotikaberoende.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".