Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kor räddar ängsmark i Roslagen
Fre 09 maj 2014 kl 12:10
En stor del av Sveriges ängs- och hagmarker har försvunnit eller försämrats under de senaste tio åren. Det hör ihop med att en stor del av nötboskapen har försvunnit. I Roslagen försöker lantbrukare bryta... trenden genom att släppa ut sina djur i naturbetesmarkerna igen.

Jordbruksverkets stickprovsinventering visar en stor nedgång i ängsmarker. För att komma till rätta med problemet har den ideella Upplandsstiftelsen drivit projekten Roslagshagar i det småbrutna jordbrukslandskapet samt projektet Mälarhagar i slättbygden.

Genom att undanröja en rad flaskhalsar som omoderna byggnader, dåliga stängsel eller transportvagnar för att skjutsa djuren till betena har de stoppat den negativa utvecklingen. Nu används naturbeten i stället för odlade, gödslade vallar på åkermark.

I dagens program medverkar Jan-Olov Björklund från Upplandsstiftelsen. Han går i en av hagarna som tidigare var helt igenvuxen.
- Vi släppte på djur direkt efter röjningen och det kom upp mängder av nunneört och gullviva, säger han.

Tommy Lennartsson från Upplandsstiftelsen berättar att gullvivan är ett kulturarv som visar att markerna inte slagits eller betats förrän de hunnit blomma och sätta frö. Det betyder att sent betespåsläpp på sådana marker kan gynna floran.
Bristen på betesdjur är allra störst i östra delarna av Sverige. I Sörmland får Länsstyrelsens naturvårdare Hans Sandberg skjutsa djuren flera mil för att klara skötseln av naturreservaten.

Vi möter också lantbrukaren Lena Davidsson som blivit naturvårdsentreprenör och botanisten Hans Rydberg som räknade backsippor före och efter en naturvårdsbränning.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 21 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 20 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 19 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 18 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Mån 17 jul kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".