Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Sändes måndag 12 maj 2014 kl 12.10

Det fria skolvalet förstärker uppdelning

Skolan har seglat upp som samhällsfrågan på allas läppar. I debatten har förklaringarna till de dåliga resultatet varit många.

Idag handlar det om vilken betydelse det fria skolvalet har haft för den negativa utvecklingen. Har möjligheten att fritt välja skola skapat segregation som drabbar de svagaste eleverna?

- Det fria skolvalet förstärker boendesegregationen eftersom det är den vita medelklassen i blandade bostadsområden som väljer bort den närmaste skolan, säger Bo Malmberg, professor i kulturgeografi.

Professor Anders Jakobsson menar att det uppstått en uppdelning av högpresterande och lågpresterande elever på olika skolor. Den påverkar även fördelningen av skickliga och mindre erfarna lärare.
- De högpresterande skolorna har fler utbildade lärare och de obehöriga lärarna finns på lågpresterande skolor. Då förstärks en nedåtgående spiral där de lågpresterande eleverna i högre utsträckning får en obehörig lärare, säger han.

I programmet medverkar Bo Malmberg, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet, Magnus Oskarsson, Mittuniversitetet och projektledare för svenska delen av Pisaundersökningen, Anders Jakobsson, professor i pedagogik vid Malmö högskola och Karin Edmark, nationalekonom vid Institutet för näringslivsforskning.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".