Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Sändes onsdag 21 maj 2014 kl 12.10

Gravitationsvågor skakar om i fysikervärlden

Om man kan mäta förekomsten av gravitationsvågor öppnar sig ett helt nytt fönster inom kosmologin och fysiken. Men frågan är om man dragit för långtgående slutsatser utifrån de data som finns att tillgå. Förhoppningsvis kommer mer omfattande data från satelliten Planck till hösten och då kanske frågetecknen kan rätas ut.

Tvivlen hindrar dock inte forskarna från att arbeta vidare utifrån antagandet att upptäckten av gravitationsvågorna stämmer. Men vill man förstå varför just den här upptäckten fick så mycket uppmärksamhet måste man gå djupt in i fysiken och se hur fysiker världen över jobbar tillsammans för att få pusselbitarna att passa ihop.

Vi har besökt Edvard Mörtsell på avdelningen för kosmologi vid Stockholms universitet och träffat hans doktorander Joel Johansson och Tanja Petrushevska. De letar exploderande stjärnor med hjälp av ett program som liknar Facebook. Ulf Danielsson, teoretisk fysiker vid Uppsala universitet, förklarar hur upptäckten av gravitationsvågor gör att man kan använda Big Bang som tänkt energikälla i en partikelaccelerator.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".