Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Gravitationsvågor skakar om i fysikervärlden
Ons 21 maj 2014 kl 12:10
I mars släppte en grupp fysiker nyheten att de hade hittat bevis på gravitationsvågor som skickades ut vid Big Bang. Nu ifrågasätts resultaten allt mer högljutt, men forskarna jobbar ändå vidare för att... få bitarna att passa ihop.

Om man kan mäta förekomsten av gravitationsvågor öppnar sig ett helt nytt fönster inom kosmologin och fysiken. Men frågan är om man dragit för långtgående slutsatser utifrån de data som finns att tillgå. Förhoppningsvis kommer mer omfattande data från satelliten Planck till hösten och då kanske frågetecknen kan rätas ut.

Tvivlen hindrar dock inte forskarna från att arbeta vidare utifrån antagandet att upptäckten av gravitationsvågorna stämmer. Men vill man förstå varför just den här upptäckten fick så mycket uppmärksamhet måste man gå djupt in i fysiken och se hur fysiker världen över jobbar tillsammans för att få pusselbitarna att passa ihop.

Vi har besökt Edvard Mörtsell på avdelningen för kosmologi vid Stockholms universitet och träffat hans doktorander Joel Johansson och Tanja Petrushevska. De letar exploderande stjärnor med hjälp av ett program som liknar Facebook. Ulf Danielsson, teoretisk fysiker vid Uppsala universitet, förklarar hur upptäckten av gravitationsvågor gör att man kan använda Big Bang som tänkt energikälla i en partikelaccelerator.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".