Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Negativa mätresultat publicerades aldrig
Ons 28 maj 2014 kl 12:10
Andrea Rossis påstådda mirakelmaskin energikatalysatorn har testats vid Uppsala universitet. Men inga resultat från testet eller omständigheterna kring det har publicerats. Även på Naturhistoriska riksmuseet... har en viktig undersökning gjorts som tyder på att Rossis påståenden inte stämmer. Inte heller där har någonting publicerats.

På Uppsala universitet har The Svedberg-laboratoriet använts för att göra vad som beskrivs som ett oberoende test av Andrea Rossis maskin. Men vid testerna krävde Rossi att få bestämma över delar av den mätutrustning som skulle användas. Trots att undersökningarna skett i skattefinansierade lokaler med dyr mätutrustning så har ingenting publicerats om testet.

Dessutom gjordes på initiativ av en ledamot i Kungliga vetenskapsakademin en mycket noggrann analys av det nickelpulver som Andrea Rossi har påstått är själva kärnbränslet i hans apparat. Detta skedde på Naturhistoriska riksmuseet med pengar från en stiftelse som vanligtvis ger pengar till kulturella ändamål. Betalningarna gjorde via Kungliga vetenskapsakademins konto. Den mycket noggranna undersökningen visar att det inte skett någon kärnteknisk process med nickel inblandat, vilket Rossi påstått. Ett tungt argument mot Rossis påståenden - men som inte publicerades.

FÖRTYDLIGANDE. Björn Gålnander, chef för The Svedberg-laboratoriet, avböjde medverkan i programmet men vill lämna följande förtydligande kring testet av Rossis maskin och de mätinstrument som användes: ”Uppställningen kompletterades efter diskussioner med ytterligare temperaturgivare (termoelement). Det var alltså inget byte av apparatur, utan en komplettering. Termoelementen köptes in av oss, inte av Rossi, (och kunde alltså inte vara manipulerade av honom). Det ansågs av referensgruppen som godtagbart eftersom vårt första val av temperaturgivare fanns kvar. Sedan visade det sig (vilket var väntat) att båda typerna av temperaturgivare gav samstämmiga värden".  

Bakgrund: Kall fusion

Fusion är när atomkärnor slås ihop och bildar tyngre kärnor medan energi frigörs. På så sätt alstrar solen och andra stjärnor sin energi, men det sker under mycket höga temperaturer och tryck. Skulle fusion ske utan att det krävs hög temperatur är det kall fusion. Idag finns dock inga belägg för att en sådan kärnfysikalisk process kan ske.

Två amerikanska forskare påstod 1989 att de lyckats skapa kall fusion och därigenom funnit en lösning på världens energiproblem. De presenterade sina experiment på en presskonferens i stället för en vetenskaplig tidskrift, och experimenten fick därmed stor uppmärksamhet i media.

Men andra forskare kunde snart visa att de hade mätt fel. Teorierna bakom experimentet stämmer inte heller med den etablerade kärnfysikens regler. Om kall fusion fungerade som påståtts krävs att stora delar av den rådande teorin inom kärnfysiken skulle behöva skrivas om.

Trots det har enstaka personer gång på gång hävdat att de lyckats med kall fusion- utan att de  bekräftat sina resultat.

Den senaste i raden är Andrea Rossi, som alltså har byggt en maskin som han påstår kan framställa ren och billig energi.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Ons 21 jun kl 12:10(20 min)
Tis 20 jun kl 12:10(19 min)
Mån 19 jun kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".