Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Svenska forskare på bjudresa kring e-katalysator
Fre 30 maj 2014 kl 12:10
Inga argument biter på en troende. Trots alla varningsklockor fortsätter ett halvdussin forskare på Uppsala universitet och Kungliga tekniska högskolan enträget att samarbeta med Andrea Rossi för att försöka... ta reda på om hans påstådda energiapparat e-katalysatorn fungerar.

För de troende  spelar det ingen roll hur mycket Andrea Rossi har i bagaget. Att Rossi säger att han är kreationist och inte tror på evolutionen, att Rossi köper lyxlägenheter istället för som utlovat att skänka pengar till cancersjuka barn. Att Rossi inte är ingenjör - utan filosof.

Och det är inte bara forskare som tror på den kalla fusionen. De svenska elbolagens gemensamma forskningsorganisationen Elforsk har finansierat undersökningar av Rossis apparat och gett ut rapporter som ger ett uteslutande positiv bild av apparaten. Och så har Andrea Rossi betalat flera svenska forskares resor.

 I programmet hörs Hanno Essén, pensionerad lektor på KTH, Mats Lewan, journalist på tidningen Ny Teknik, Sylvie Coyaud italiensk-fransk vetenskapsjournalist, Luigi Acerbi, borgmästare i staden Lacciarella i Italien, Anders Åberg på Vattenfall, Margaretha Engström på vattenfalls forskningsavdelning, Stephan Pomp, kärnfysiker vid Uppsala universitet och Göran Ericsson även han kärnfysiker på Uppsala universitet.

Bakgrund: Kall fusion

Fusion är när atomkärnor slås ihop och bildar tyngre kärnor medan energi frigörs. På så sätt alstrar solen och andra stjärnor sin energi, men det sker under mycket höga temperaturer och tryck. Skulle fusion ske utan att det krävs hög temperatur är det kall fusion. Idag finns dock inga belägg för att en sådan kärnfysikalisk process kan ske.

Två amerikanska forskare påstod 1989 att de lyckats skapa kall fusion och därigenom funnit en lösning på världens energiproblem. De presenterade sina experiment på en presskonferens i stället för en vetenskaplig tidskrift, och experimenten fick därmed stor uppmärksamhet i media.

Men andra forskare kunde snart visa att de hade mätt fel. Teorierna bakom experimentet stämmer inte heller med den etablerade kärnfysikens regler. Om kall fusion fungerade som påståtts krävs att stora delar av den rådande teorin inom kärnfysiken skulle behöva skrivas om.

Trots det har enstaka personer gång på gång hävdat att de lyckats med kall fusion- utan att de  bekräftat sina resultat.

Den senaste i raden är Andrea Rossi, som alltså har byggt en maskin som han påstår kan framställa ren och billig energi.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".