Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Lås på gratisätandet på webben och missriktad transtisdag
Lör 31 maj 2014 kl 11:03
Medieuppmärksamheten motsvarar valresultatet Söndagens val till EU-parlamentet blev till segerrus för en del - och besvikelse för andra, och något som är avgörande för hur det går är mängden uppmärksamhet... i TV, radio och tidningar. Mätt i procent överensstämmer synligheten i medierna väldigt väl med resultatet i valet, enligt siffror från opinionsmätningsföretaget SIFO. En av de stora förlorarna i det här valet var Piratpartiet. Vår reporter Karin Hållsten begav sig hem till deras EU-parlamentariker Christian Engström. Betalexperimentet på tidningswebbarna Det pågår ett gigantiskt experiment runt om i tidningssverige. Många av er har märkt det redan - över hela landet testar dagstidningarna hur de kan börja ta betalt för journalistiken på sina sajter. Sedan två decennier sjunker ju intäkterna och tidningarna har svårt att finansiera sin journalistik. När läsarna gick till nätet stannade pengarna kvar hos utdöende pappersläsare. Branschsajten Medievärlden presenterade nyligen en sammanställning som visar att sex av tio tidningar har eller ska låsa sina sajter. Det är slut på gratisätandet. Alexandra Kerttu och Tonchi Percan har rett ut detta stora experiment som kommer förändra hur ni läser nyheter de närmaste åren. Tramsig transtisdag gav tydlig tankeställare Senaste numret av Time Magazine pryds av skådespelaren Laverne Cox från serien Orange is the New Black med rubriken The transgender tipping point. Här nämns transpersoners rättigheter som nästa stora medborgarrättsfråga. Och det ämnet har även svenska Corren närmat sig i veckan - men på ett lite annat och mindre känsligt sätt. I tisdags gick plötsligt kvinnorna på Correns redaktion i Linköping till jobbet klädda i traditionella manskläder och männen i kvinnokläder. Och under hashtaggen ”transtisdag” lade tidningen glatt upp bilder på vad man själv kallade för ett ”hyss” . Men tidningens tilltag möttes snabbt av hård kritik och redaktionen blev snart varse att det där roliga ”hysset” inte ansågs roligt av alla. Therese Rosenvinge har tittat närmre på vad det var som hände, när en välvillig ambition från en av landets största lokaltidningsredaktioner landade snett. Reporter: Therese Rosenvinge.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".